Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vállalkozásfejlesztések éve

A vállalkozásfejlesztések éve Kultúra

A vállalkozni vágyó háromszékiek elkezdhetik papírra vetni üzleti tervük vázlatát, hiszen tavasszal több gazdasági szervezet és önkormányzat is nagyszabású vállalkozásfejlesztési programot indít, hangzott el tegnap a sepsiszentgyörgyi program­indítón.

Ezek keretében az érdeklődők először megtanulhatják a vállalkozói készségeket, mentorok segítségével kidolgozhatják üzleti terveiket, a legjobbak több tíz­ezer euró vissza nem térítendő támogatásban is részesülhetnek ötletük kivitelezésére. Mint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban ilyen vállalkozásfejlesztő programot indított a Kovászna megyei önkormányzat, az Asimcov vállalkozói szövetség, a LAM Alapítvány, tegnap pedig a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozz Erdélyben! programja is elrajtolt.
Nagyon sokan minden szervezet programindító rendezvényén megjelentek, hogy majd el tudják dönteni, hol kínálnak vonzóbb képzéssorozatot, és hol nyújtják majd be a pályázatukat. A térségben zajló vállalkozásfejlesztési program-dömping miatt a kezdeményezők várhatóan versenyezni fognak a potenciális vállalkozókért, hiszen összesen több ezer résztvevő képzését, illetve több száz új vállalkozás finanszírozását vállalták.
A kereskedelmi és iparkamara székhelyének előadótermét is zsúfolásig megtöltötték kedden a vállalkozni vágyók. Édler András kamaraelnök bejelentette, az országos kereskedelmi és iparkamarával, illetve az OTP Consulting céggel közösen közel 22 millió lejes programot valósítanak meg a következő 3 évben, amelynek keretében a Központi Fejlesztési Régió hat megyéjében 740 személy vehet részt ingyenesen 40 órás vállalkozói készségfejlesztő tanfolyamon, mentorok irányításával kidolgozhatják üzleti tervüket, és a legjobb 89 terv megvalósítását egyenként legtöbb 34 ezer eurós kezdőtőkével és fennmaradásukhoz szükséges szakmai tanácsokkal támogatják. Ezáltal mintegy 180 új munkahely jön létre a térségben. Édler rámutatott: azért előnyös a kereskedelmi kamara programjában részt venni, mert ők a vállalkozói társadalom hivatalos képviselői, napi kapcsolatban állnak a vállalkozói szférával, mentoraik a program hároméves futamideje alatt végig a kezdő vállalkozó mellett állnak, tanácsokkal segítik a boldogulásban.
Az országos kamara európai uniós programokért felelős igazgatója, Cristina Ionescu arra biztatta a résztvevőket, „gondolkodjanak nagyban”, legyenek kitartóak, hiszen nem mindig a pénz a legfontosabb egy sikeres vállalkozásnál. Van példa arra, hogy a 34.000 euróból indított vállalkozás nagyra nőtt, de arra is, hogy ennél több pénzből indított cég csődbe jutott – mondta. Az OTP Consulting vezetője, Olti Ágoston arra hívta fel a figyelmet, hogy programjuk a régió második legnagyobb költségvetéséből gazdálkodik, és ők már sikeresen lebonyolítottak egy hasonlót. Úgy vélte, az is eredmény már, ha indulás után a cégek fele marad működőképes. A programról részleteket a www.antreprenortransilvania.ro oldalon találnak, ugyanott lehet feliratkozni is. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük