Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Tündérkert újra kitárul

A Tündérkert újra kitárul Kultúra

Újra betekintést nyerhetnek az érdeklődők abba a Tündérkertbe, amelynek kalauzául szegődött a magányos túrázó Székely Árpád. A Kárpátok által körbeölelt Erdély és főleg a hegyek nem mindenki számára elérhető szépségeit mutatja meg 364 gyönyörű fotón, ezekből jó néhányat a csütörtöki, a vadászati múzeumban megtartott könyvbemutatón is láthattak a túrák szerelmesei.

Hirdetés
Hirdetés

Az album alcíme Tájak, tavak és virágok az Erdélyt körülölelő Kárpátokban, a fotók ennek megfelelően vannak csoportosítva, és a látvány élményként való rögzítését a nézőben 80 idézet is segíti a könyvben, amelyek túraleírásokból és beszámolókból, irodalmi művekből, regékből származnak. Nem hiányoznak azonban a térképek sem, illetve a növényhatározó jellegű képes összeállítás a főleg magashegyi virágokról.

Bár az albumban előfordulnak korábban már közölt képek is, nagyon sok az utóbbi két évben készült fotó, amelyek a természet olyan csodálatos jelenségeit örökítik meg, mint a fordított hőrétegződésnek köszönhető, alacsonyan fekvő nagy felhőtakaró vagy a ködkísértet, a túrázó árnyéka az előtte elterülő völgy fölötti felhőkön.

Székely Árpád sorra veszi a glaciális vagy jég formálta felszíni formákat, a magashegyi tavakat, majd a vízeséseket, a vulkáni formákat, a konglomerátumokból, homokkőből és mészkőből álló hegytömegeket, karsztformákat, magányos sziklákat, barlangokat, felszíni eróziós képződményeket.

Az összefoglaló jellegű munkát a szerző hároméves kislányának ajánlotta, de az eddigi kötetekhez, a teljes albumsorozathoz a legjobban egy Tavaszy Sándor-idézet illik: „Akik állottak itt, és látták valaha ezt a sok szépséget, erősítsék meg, akik nem látták, azok bocsássák meg nekem ezt a transzilván elragadtatást.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük