Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Trefán Leonárd-emlékév jegyében

A Trefán Leonárd-emlékév jegyében Kultúra

2020. december 15-e a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola névadásának tizedik, a Trefán Leonárd-dombormű (Vetró András szobrászművész alkotása) avatásának ötödik, valamint a névadó születésének száznegyvenötödik évfordulója. Ráadásul ezen napon avattak emléktáblát egykori szülőháza helyén.

Hirdetés
Hirdetés

Az emléktábla avatásán Szigeti Attila iskolaigazgató üdvözölte a megemlékezőket, Vinkler Andrást, Trefán Leonárd közeli rokonát, valamint Pál Endre polgármestert. Külön köszönetet mondott Jánó Zoltán polyáni származású esztelneki kántornak, akinek a tulajdonában áll az a ház, amely azon a telken épült, ahol egykor a ferences szerzetes szülőháza állt, és hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény létrejöhetett. (Az eredeti szülőházat már régen lebontották – szerk.). Az emléktáblát Vatány Gábor plébános áldotta meg.

Ebből az alkalomból az iskola vezetősége Az én iskolám címmel pályázatot hirdetett a tanulók részére. „A járványhelyzet miatt ez a tevékenység is az online térbe szorult. A tanulók rajzokkal, makettekkel, plakátokkal, írásbeli munkákkal emlékeztek meg az évfordulóról, a névadóról. Iskolánk Facebook-oldalán vagy a www.trefanleonard.ro honlapon többet olvashatnak erről. Mi, pedagógusok pedig azon munkálkodtunk, hogy felkeressük Trefán Leonárd szülőhelyét, és emléktáblával jelöljük meg azt” – mondta el Szigeti Attila iskolaigazgató.

Tréfán Leonard O. F. M., egyházi író, tíz éven át erdélyi ferences tartományi főnök, hitszónok, a kolozsvári Sz. Bonaventura-nyomda alapítója. Több népnevelő folyóiratot szerkesztett, és az erdélyi szentkereszt-mozgalmat szervezte. Főbb művei: Táborhegyi fényben (1911); Élő vizek mellett (1926); Első péntek (1931). Kolozsvárott hunyt el 1945. november 30-án.

Peti Botond

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük