Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A történet folytatódik

Történeteink címmel szervezi meg idén a Strázsa és a Kézdiszékért Egyesület az Udvartér Alkotótábort Parajdon, az Urbán Andor Református Konferencia- és Üdülőközpontban. A tábor alkotótereiben 35 középiskolás a történetmesélés, az elbeszélt történelem és az elbeszéléstan fogalmával ismerkedik meg.

A tábor az elmúlt száz évet a táborozók által hozott családtörténetek alapján idézi fel. Az idei évfordulók közül az I. világháború emlékéve és az idén százéves Kincskereső kisködmön foglalnak el központi helyet, de megemlékeznek Mátyás királyról, és más, kerek évfordulós eseményekről, személyiségekről is. Meghívott előadók többek között Vida Gábor író, dr. Virginás Andrea, a Sapientia EMTE kolozsvári karának docense, Gáspár Tünde és Nagy Gábor, az oszlói operaház énekese, illetve karnagya.
A szervezők által vezetett scriptorium, dráma-, média-, stúdió- és zeneműhelyekben zajló tevékenységek mellett a meghívott előadók szemináriumai, kiscsoportos önismereti foglalkozások, játék, túra és tábortűz teszi mozgalmassá a tábori mindennapokat. Az esti programok elmaradhatatlan eleme a tábortűz körüli éneklés, mesemondás, a táncház, a misztériumjátéknak nevezett, éjszakába nyúló csoportos vetélkedő, a gyertyafényes felolvasás és az igen népszerű „szellembál”, melynek során a táborozók kedvenc évfordulós személyiségük jelmezét, karakterét öltik magukra. A kéthetes tábor ideje alatt zajló közös alkotómunka hagyományosan a nagyközönség számra is nyitott műhelybemutatóval zárul.
A 2018-as Udvartér Alkotótábor létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Főkonzulátus, a Communitas Alapítvány, a Julius Meinl Románia, a Pandora cipőbolt és Kézdivásárhely Municípium Önkormányzata támogatja.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük