Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Tamási Áron Színház harmadik bemutatója

A Tamási Áron Színház harmadik bemutatója Kultúra

Az országos járványügyi intézkedések miatt az utóbbi időszakban sajnos nem tudtunk személyesen találkozni a közönségünkkel, és társulatunk néhány tagja meg is fertőződött koronavírussal, de ez nem jelenti azt, hogy szünetel a munka a Tamási Áron Színházban – írták közleményükben.

Hirdetés
Hirdetés

A társulat a 2020/2021-es évad harmadik új bemutatóját tartja, és a negyedik produkció előkészületei is zajlanak. Martin Crimp A többit már láttad a moziban című kortárs darabjának magyar nyelvű ősbemutatóját Botos Bálint rendezésében láthatják az érdeklődők december 19-én, szombaton este 7 órától a színház nagytermében. Martin Crimp kortárs brit drámaírót az „in-yer-face” színházi irányzat képviselőjének tartanak, bár ő elutasítja ezt a címkét. Az in-yer-face valami olyasmit jelent, hogy bele-a-képedbe, és ennek megfelelően provokatív és pimasz alkotói attitűd, egyfajta agresszív arculcsapásként értelmezhető.

Crimp valójában az érzelmi elhatárolódás hangjával, az emberi kapcsolatok szenvtelen szemléletével hívta fel magára a szakma figyelmét, szövegeire a fanyar párbeszédek jellemzőek, sokkal inkább a színházi forma és nyelvezet érdekli, mint a narráció, a történetmesélés aktusa. Írói munkássága mellett többnyire francia klasszikusokat fordított, francia és német nyelvterületen is népszerűek a művei.

A Botos Bálint rendező által lefordított A többit már láttad a moziban című darabja Euripidész Föníciai nők című kevésbé ismert klasszikus tragédiájának átirata, mely Oidipus családja történetének egy megrázóan kegyetlen és fájdalmas epizódját meséli el. Ebben a változatban azonban a nők állnak a középpontban, akik valahol félúton helyezkednek el a görög kar és Macbeth boszorkányai között: miközben a szereplők szájába adják a szavakat, maguk irányítják a végzetet.

A szombati bemutatót követően december 27-én láthatja még az előadást a közönség, 19 órai kezdettel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük