Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szülőföld bűvölete

A szülőföld bűvölete Kultúra

Pénteken immár 15. alkalommal került sor uzoni iskolanapra, melynek szervezői ez alkalomból is színvonalas rendezvénysorozattal örvendeztették meg a szép számban jelen lévő meghívottakat, vendégeket, falusfeleket, valamint a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola, a gidófalvi Czetz János Általános Iskola, a közép­ajtai Általános Iskola, a rétyi Antos János Általános Iskola és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum képviselőit.
Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne – csendült fel az örök igazság Szabó Margit iskolaigazgató ajkáról, aki Tamási Áron szavaival indította köszöntőbeszédét. A székely íróóriás szellemisége és gondolatvilága ugyanakkor Szabó Annamária alpolgármester, Bartók Enikő Anna tanfelügyelő, Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség tiszteletbeli elnöke és Czegő Zoltán költő, író ünnepi felszólalásában is visszaköszönt. De a szülőföld megtartó ereje, valamint gazdag kultúrájának ember- és lélekformáló hatása tükröződött a házigazda tanintézmény I–IV. osztályos magyar és román diákjainak zenés-táncos műsorában, illetve a kórusa által előadott dalokban is. Az V–VIII. osztályosok pedig Tamási Ábel Amerikában című regényéből merítve torokszorító őszinteséggel, viszont fiatalos derűlátással jelenítették meg a fájdalmasan szép székely sorsot, és mindazt, ami belőle fakad.
Beke Adrien személyében megismerhettük a Mai Ábelek elnevezésű fotópályázat nyertesét, majd a községközpontban a Beke György író, az iskolaudvaron a pedagógusok emlékét őrző kopjafa megkoszorúzása következett. Az V–VIII. osztályos diákok angol nyelvű, illetve irodalmi vetélkedőn mérték össze tudásukat. Imelda nővér jóvoltából fogalmat alkothattunk a Kneipp-féle vízterápia mibenlétéről, megtudván, hogy ez a hideg és meleg víz váltakozó használata által serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, okozza a sejtek anyagcseréjét, valamint a salakanyagok kiválasztását, ezáltal erősíti az immunrendszert.
Tanulságos és gondolatgerjesztő volt a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója, Bencze Mihály eszmefuttatása is. A Nemzetközi Magyar Matematika verseny elindítója, és ezért Európai Polgár Díjjal kitüntetett matematikatanár azonban ezúttal nem szaktantárgyáról, hanem a magyar földrajzi elnevezések lehetséges eredetéről értekezett. Elmondható tehát, hogy az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola diákjai és pedagógusai ismét gazdag összeállítással rukkoltak elő, mely hozadékaként szellemi és kulturális téren egyaránt gazdagabbak lettünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük