Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben 2021

Idén 20. alkalommal szervezi meg A Magyar Tudomány Napja Erdélyben ünnepi rendezvényét az Erdélyi Múzeum-Egyesület. Az EME 2002-ben csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia A Magyar Tudomány Ünnepe című rendezvénysorozatához, azóta évi rendszerességgel megszervezi ezt a konferenciát.

Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben időpontja hagyományosan a november 23-ához legközelebb eső hétvége, a szervezők ezzel is emlékeznek az EME 1859-es alapító közgyűlésére. A rendezvényre idén november 19-én és 20-án kerül sor az online térben, fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A közvetítés helyszíne: Kolozsvár.

A pénteki nyitóeseményen felavatják a Mikó-emlékkövet a Mikó-kertben, délután pedig a köszöntőbeszédeket követően ünnepi plenáris előadások hangzanak el, melyre idén is fiatal erdélyi kutatókat kértek fel a szervezők, hogy ismertessék kutatási területüket, tudományos eredményeiket a nagyközönséggel. A plenáris előadássorozatot Erdei Anna immunológus, akadémikus, az MTA főtitkárhelyettes ünnepi előadása nyitja meg. A nyitóünnepségen ezúttal is sor kerül a Gróf Mikó Imre-emlékplakettek átadására.

A rendezvény második napján, szombaton az EME szakosztályai és fiókegyesületei tartják meg a saját tudományterületükre szabott konferenciájukat, melyek tematikáját maguk határozzák meg, az egyes régiókban, illetve tudományágakban felmerülő sajátos kérdéskörök alapján. A járványügyi helyzetre való tekintettel a plenáris előadásokat és a szakosztályi ülésszakokat idén is videókonferencián követhetik az érdeklődők.

2021-ben, a járványügyi helyzet ellenére a 20. fórumon összesen 15 rendezvényre kerül sor többnyire videókonferencia formájában. További információk: a rendezvény honlapján: www.eme.ro/web/mtne/emetudnap2021.

(Az MTNE-programbizottság közleménye)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük