Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lélek nyitott mesekönyve

A lélek nyitott mesekönyve Kultúra

„Megtelítődtem lélekkel, s azt le kellett írjam” – vallotta a mesemondó lábbábosként ismert Csernik Pál Szende könyve hétfő esti bemutatóján a Teinben, aztán Kolcsár József színművész kérdéseire válaszolva lassan kibontotta életét, mint az írás indítékát.

A Meselélek című könyv nem a hagyományos gyerekmese kategóriájába tartozik, de megtalálja az utat a gyerekekhez is. Inkább a Csernik Pál Szende által meseként megélt élet különböző fejezeteit tartalmazza belsőből külsővé, külsőből belsővé váló képekben, mindezeket egy végtelen fonalra felfűzve. A végtelenből ugyan csak egy kis szakaszt tartalmaz a könyv, de mint kiderült, a mesemondó számára az ősei által megélt és a gyerekeiben folytatódó eleven élet nagyon is igazi valóság.

Ezért nem véletlen, hogy múltat, jelent, jövőt pedzette kérdéseivel Kolcsár József, és így megtudhattuk, hogy a szerző sepsiszentgyörgyi születésű, és a szemerjai iskolában épp annyira otthon és a helyén érezte magát a világban, mint a művészeti líceumban. Utána azonban egy átmeneti időszak következett, amikor „nem tudta kicsomagolni magát a lélek”, ezért Magyarországra ment szerencsét próbálni. Keramikusként dolgozott 7 évig Szendehelyen, majd egyszer csak elvitte gyerekei váci óvodájába a székely népmesét, mert kikívánkozott belőle ez a dallamos székely nyelvjárás – és nagy sikert aratott. És mert ő egyébként is mindig „elkezd beszélgetni azzal, akinek csillog a szeme”, csillaga erre a mesés útra vezérelte.

Hirdetés
Hirdetés

Megérezte Isten jelenlétét s az ő gazdagságát a végtelen természetben, amikor egyébként semmije se volt a két gyerekén kívül – az erről az élményről szóló írását fel is olvasta. Ennélfogva hite és szeretete is erős, amit pedig a szülőföldtől kapott, elsősorban a dálnoki és albisi nagymamáktól, azt szeretné viszonozni, visszahozni. „Székelyföld az én bölcsőm, hátországom, az én egyetemem” – vallotta. S mert a szülőföldnek sikerült ilyen jól kiművelni őt, a siker lassan mellészegődött, és útitársa lett, amikor meghívták mesélni Amerikába, Svédországba, Németországba vagy Ausztráliába. A Meselélek könyv a közösségi hálóra időnként kikívánkozó kisebb vallomásokból, írásokból állt össze. Szende bevallotta, azért is olyan beszédes, mert harmadik leánykaként otthon időnként nem jutott szóhoz, most bepótolja. A bemutatott kis kötetnek lesz folytatása is, Világlátó meselélek címmel, sőt hangoskönyv is, ígérte a lábbábos, aki már fontolgatja, hogy új párjával, családjával hazaköltözik a nagymama dálnoki házába, amelyet, ígéretükhöz híven, nem adtak el senkinek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük