Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A közös munka fontossága

A közös munka fontossága Kultúra

Cserei Lázár, kézdialmási megyebíró tavaly, Szent János napján első alkalommal szervezte meg hagyományőrző szándékkal a kalákában zajló kaszálást az egykori Csemetéskert szomszédságában levő, Egerkút nevű részen. Idén repetát tartanak.
Akkor az eseményről rövidfilm készült – az MTVA Kárpát Expressz című adásában vetítették –, ami a Duna Televízió Hazajáró stábjának figyelmét is felkeltette, így idén a kalákát megismétlik, erről meg ugyancsak film készül. Gyülekező szerda reggel fél 8 és 8 között lesz Kézdialmás központjában, a kaszások az Avas-tető aljában kalákáznak. 2017-ben a tucatnyi férfi szűk óra alatt tekintélyes, futballpálya méretű területet kaszált le kézi erővel, bizonyítva azt, hogy az egységben és összefogásban mekkora erő leledzik.
Tavaly Cserei Lázár érdeklődésünkre elmondta: a székelyek nem tudtak volna fennmaradni annyi időn és viszontagságon keresztül, ha nem tartottak volna össze. „Egymást segítették szomszédok, komák, a rokonság összefogott, együtt házakat és csűrt építettek, kutat ástak, bármilyen problémában lehetett egymásra számítani. Pedig temperamentumosak vagyunk, sokszor összeveszünk, de a haragot nem szoktuk sokáig tartani, a szükséghelyzet mindig rendet szab” – mondta a megyebíró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük