Felhívás!

A Kárpátok bércein

A Kárpátok bércein Kultúra

A baróti Tortoma Önképzőkör e heti meghívottja Dénes Réka fiatal baróti geológus volt, aki Hegyek bűvöletében – A Kárpátok bércein címmel tartott élménybeszámolót.

Réka elöljáróban elmondta, hogy ahhoz, hogy megkedvelje a hegyeket, a természetet, nem kellett a szomszédba menjen, ugyanis olyan családban született, ahol ez már hagyománynak számított. Édesapja, Dénes István ismert barlangász, geológus volt, így ő is már egészen pici, 2 hónapos korában természetjáró lett. „Hálás vagyok ezért, hogy ilyen családban születtem” – mondta.

A sziklákkal, bércekkel gyermekkorában a Vargyas-szorosban ismerkedett, aztán már egyetemistaként következtek a kirándulások, terepgyakorlatok, a túrák a Kárpátok legmagasabb bérceire. Vetített képes beszámolójában ezekre kalauzolta a jelenlevőket, akik szép fotók segítségével először a Keleti-Kárpátok, aztán a Kárpát-kanyar hegységeinek, végül a Déli-Kárpátok gerinceinek sziklákkal csipkézett útvonalait járhatták be Dénes Réka nyomdokában, aki még a dobru­dzsai Macin-hegységben is járt.

Nyilván, többet időzött, ahogy fogalmazott, „kedvenc hegyeiben”, mint a Fogarasi-havasok vagy a Királykő, melyeket alaposabban körbejárt, nem egyszer téli túrán is, egészen mostoha időjárási viszonyok mellett, amik azonban nem csillapították, inkább fokozták hegyek iránti szeretetét, élményeit.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.