Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Kárpátok bércein

A Kárpátok bércein Kultúra

A baróti Tortoma Önképzőkör e heti meghívottja Dénes Réka fiatal baróti geológus volt, aki Hegyek bűvöletében – A Kárpátok bércein címmel tartott élménybeszámolót.

Réka elöljáróban elmondta, hogy ahhoz, hogy megkedvelje a hegyeket, a természetet, nem kellett a szomszédba menjen, ugyanis olyan családban született, ahol ez már hagyománynak számított. Édesapja, Dénes István ismert barlangász, geológus volt, így ő is már egészen pici, 2 hónapos korában természetjáró lett. „Hálás vagyok ezért, hogy ilyen családban születtem” – mondta.

Hirdetés
Hirdetés

A sziklákkal, bércekkel gyermekkorában a Vargyas-szorosban ismerkedett, aztán már egyetemistaként következtek a kirándulások, terepgyakorlatok, a túrák a Kárpátok legmagasabb bérceire. Vetített képes beszámolójában ezekre kalauzolta a jelenlevőket, akik szép fotók segítségével először a Keleti-Kárpátok, aztán a Kárpát-kanyar hegységeinek, végül a Déli-Kárpátok gerinceinek sziklákkal csipkézett útvonalait járhatták be Dénes Réka nyomdokában, aki még a dobru­dzsai Macin-hegységben is járt.

Nyilván, többet időzött, ahogy fogalmazott, „kedvenc hegyeiben”, mint a Fogarasi-havasok vagy a Királykő, melyeket alaposabban körbejárt, nem egyszer téli túrán is, egészen mostoha időjárási viszonyok mellett, amik azonban nem csillapították, inkább fokozták hegyek iránti szeretetét, élményeit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük