Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Kárpát-medencei magyarság hite

A Kárpát-medencei magyarság hite Kultúra

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) fotószakosztálya által szervezett erdélyi körútjának második állomásán, a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templomban, a 11 órás vasárnapi szentmise után nyitották meg, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME) Fotóműhely – Fókuszban a hitéletünk címmel meghirdetett pályázatára beérkezett művekből ízelítőt nyújtó kiállítást.

Hirdetés
Hirdetés

Nem véletlen, hogy a vándorkiállításnak a történelmi magyar egyházak hajlékai nyújtanak otthont, ugyanis a közszemlére helyezett alkotások Isten és ember kapcsolatát, annak megnyilvánulási formáit és megélését tükrözik.

A Házigazda ft. Takó István plébános bevezető szavait követően, a fotókiállítás anyagára való ráhangolódást Dsida Jenő, Legyetek őszinték című versének, Józsa Zsuzsanna általi szívhez szóló és lélekig hatoló tolmácsolása segítette.

A méreteiben és kiképzésében egyaránt lenyűgöző templombelsőt advent első vasárnapján megtöltő híveket Bedő Zoltán közíró köszöntötte. Ennek során a SZMÚE elnöke örömmel nyugtázta, hogy a számunkra minden körülmények között biztos kapaszkodót nyújtó hitet sugárzó képek, felkerültek az általa szent helynek nevezett Krisztus király templom falaira.

A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsa különleges gyűjtemény és értékes válogatásként emlegette a kiállítás anyagát, amelynek ihletforrásai az ősi keresztény fogalmak és jelképek, az épített egyházi örökség, valamint az ember és hite.

Huszár Szilamér, a SZMÚE fotószakosztályának koordinátora, a kiállítás erdélyi kurátora a KÁMME -ről szólva rámutatott, hogy a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) hozta létre 2017-ben. Legfontosabb célja és küldetéseként pedig a Kárpát-medencei magyarság körében végzendő szerteágazó evangelizációs tevékenységet határozták meg.

Megtudhattuk továbbá, hogy az itt még két héten át megtekinthető tárlat anyagának túlnyomó részét a megyeszékhelyi Mohos Fotóklub tagjainak alkotásai képezik.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük