Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A fák titkos szíve megbocsát és meggyógyít”

„A fák titkos szíve megbocsát és meggyógyít” Kultúra

A Cimborák Bábszínház a 2021–2022-es évadban nagyszabású színházpedagógiai projektet valósított meg A fák titkos szíve c. afrikai népmese alapján készült előadása kapcsán. 660 fiatalt láttak vendégül: 14 általános iskolás osztályt és 11 darab IX- XI. osztályt, a diákok a Nicole Colan Általános Iskola, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, Székely Mikó Kollégium, a Váradi József Általános Iskolából érkeztek.

Hirdetés
Hirdetés

A sorozat kiemelt célja a bábszínház műfajának széles körben történő népszerűsítése, illetve érzelmi és erkölcsi nevelési lehetőség megteremtése. A színházi térben a Páll Gecse Ákos rendezte előadás után, játékos, egyéni bevonódásra és visszajelzésekre is alkalmat adó foglalkozást vezetett Prezsmer Boglárka, gyakorlott színházpedagógus a bábszínészek (Páll Gecse Ákos, Sánta Yvette) és technikusok aktív részvételével. A közös játékalkalom a bontakozó személyiség formálásában, a világ, azon belül pedig a többiek megismerésében nyújt segítséget, valamint kiváló tanulási felület arra, hogy a színházi kommunikáció, a bábszínházművészet nyelvét felfedezhessük.

Az interaktív eszközeik mellé egy foglalkoztató füzetet is terveztek, az ebben leírtak alapján is elmondható, hogy a fiatalok értékrendjében törékeny helye van az igazi kincsnek, mint a barátság, a bizalom, a tisztelet, a jóság, a kedvesség, az odafigyelés. Általános tapasztalat, hogy még a nagyobb diákok is lelkesen vesznek részt a játékos tanulási formában, és ha méltó partneri viszonyt tudunk

megteremteni, akkor csodák születnek, valódi megélésekkel, lélekjelenléttel. Osztálydinamikai szempontból pedig érzékelhető, hogy az együttműködési képesség, az egymásra való odafigyelés türelme jelentős munkát kér még, de egységesen jelen van a szépség, az elfogadás, a természetes kapcsolódás utáni óriási szomj és vágy, hogy mindezeket a tartalmakat közösen is megélhessék a diákok.

(Cimborák-közlemény nyomán)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük