Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Bod Péter-könyvtár összegez

A Bod Péter-könyvtár összegez Kultúra

Összeállította a tavalyi évből a legolvasottabb könyvek és szerzők listáját a Bod Péter Megyei Könyvtár, a leggyakrabban kölcsönzött könyvek a szórakoztató irodalom körébe tartoznak. A szerzők toplistáját az ifjúsági irodalom képviselői vezetik.

Hirdetés
Hirdetés

Olvasnak és kölcsönöznek könyveket a háromszékiek – ezt mutatja a könyvtár összegzése, amiből kiderül, milyen könyveket választottak többségében tavaly az olvasók. A legolvasottabb könyvek listájának élén Elena Ferrante Nápolyi regények című négykötetes regényfolyama áll, amely két barátnő életét követi nyomon a háború utáni évektől napjainkig. A zoológus foglalkozású Delia Owens híres regénye (Ahol a folyami rákok énekelnek) a második a listán, ezt követi a francia Guillaume Musso Egy párizsi apartman című krimije. A szerző Most! című regényét is többen kölcsönözték. Ezeket a könyveket 50 és 100 közötti alkalommal kérték ki az olvasók.

Ugyanakkor, az elmúlt évben is népszerűek voltak Fábián Janka múltban játszódó regényei. A tavaly A könyvárus lányt, a 2021-es megjelenésű Cholera-naplót, Az utolsó boszorkányt és a Julie Könyvkuckóját  kölcsönözték leggyakrabban az olvasók. A romantikus irodalom kedvelői tavaly Lucinda Riley regényeit kedvelték leginkább. A Holdnővér, Gyöngynővér, Viharnővér, Napnővér című regények a plejádoknak nevezett hét nővér mitológiai történetét dolgozzák fel. De Riley két másik, különálló regénye is szerepel a toplistán: a Pillangószoba és A szerelmes levél. Népszerűek voltak 2021-ben még Borsa Brown, Anne Jacobs, Leiner Laura, Bauer Barbara, Julie Caplin, Jojo Moyes, Kate Furnivall könyvei is.

A Netflix Bridgerton című sorozata Julia Quinn regényei alapján készült, népszerűsége a regények olvasottságát is növelte. A kölcsönzési toplistára a szerzőnek A vikomt, aki engem szeretett című regénye került fel.

A különleges női sorsokat, traumákat feldolgozó regények tavaly is népszerűek voltak az olvasók körében: Péterfy-Novák Éva, Edith Eva Eger, Pap Éva, Sándor Anikó, F. Várkonyi Zsuzsa könyveit kedvelték leginkább. Továbbá, a pszichológiai témájú, önsegítő könyvek közül Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors és Máté Gábor A test lázadása című könyvei szerepelnek a listán.

A magyar kortárs szépirodalmat a listán, más szerzők mellett, Tompa Andrea Haza és Grecsó Krisztián Vera című könyvei képviselik hangsúlyosabban. Ugyanakkor életrajzi ihletettségű könyvek is szerepelnek a toplistán: Michelle Obama önéletrajzi írása, illetve Chanel regényes biográfiája.

Ami a szerzőket illeti, az első tízben többnyire az ifjúsági irodalom képviselői vannak a listán, az első helyen Bartos Erika áll, akinek könyveit 564 alkalommal kölcsönözték ki, második Berg Judit, akinek 498 alkalommal választották valamelyik könyvét, a harmadik pedig Jeff Kinney 387 kölcsönzéssel.

A megyei könyvtár listája mellett az olvasoterem.com irodalmi portál is összeállította a kritikusaik által legjobbnak vélt könyvek listáját.  A lista itt is színes: van tényirodalmi alkotás, kortárs magyar, kortárs erdélyi és fantasy regény is. A legjobbak között van Orosz István Páternoszter című könyve, Nagy Koppány Zsolt A vendégmunkás (és a) dalai című kötete, Pap Éva, Mielőtt lemegy a nap regénye.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük