Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A #40 első megállója

A #40 első megállója Kultúra

Huszár Szilamér #40 című fotókiállítását nyitották meg a művész 40. születésnapján, péntek este a Tein teaházban, Sepsiszentgyörgyön. A kiállítást Hlavathy Károly fotóművész, a Mohos Fotóklub elnöke méltatta, utána a House of Pioneers nevű háromszéki ifjúsági együttes koncertezett a teaház előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Huszár Szilamér fotóit a National Geographic Magyarország rendszeresen szokta közölni, ez adta az ötletet, hogy vándorkiállítást hozzon létre az ott megjelent anyag egy részéből. Legutóbbi egyéni kiállítását ugyancsak a Tein teaházban tartotta Lenyomat –Egy hetei nap margójára címmel.

A megnyitón Hlavathy Károly tömören beszélt a National Geographicról, aztán a kiállítóművész életébe nyújtott rövid betekintést a közönségnek. Elmondta, a National Geographicnak megfelelni „színvonalban, minőségben és tartalomban, nem kis dolog.” Említette a kiállító művész utóbbi években szervezett egyéni kiállításait és díjait is. Végezetül az alkotó székelyföldi honfitársai nevében is köszönetet mondott a munkájáért.

Huszár Szilamér felfedte a kiállítás címének jelentését is: negyven fotó, a negyvenedik életéve, negyven különböző helyszín és negyven csodálatos pillanat. A tárlatból a számára a legkedvesebb és legjelentősebb fényképeket emelte ki, s szenvedélyét a fényképezés iránt ezekkel a szavakkal fejezte ki: „A fotográfia körül forog minden pillanatom. Sokszor van olyan, hogy utazunk valahova, és kitör belőlem a vágy, a kényszer. Komolyan mondom, ez olyan, mint a drog, hoppá, most jók a fények, most meg kellene állni, és fotózni kell.” Mindezek mellett megköszönte feleségének, hogy elviseli a művésznek az ilyen fajta megnyilvánulásait.

A tárlat összes képe Romániában készült, ezek közül kiemelte a Ló-havasi vízesésről (Románia legnagyobb vízesése – szerk.) készült képét, aminek a nagyságát az alatta álló ember „segítségével” érzékeltette. Háromszéken született alkotásai közül a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumról és a Vártemplomról készült drónfelvételeit említette. Színekben gazdagabb, bár szomorúbb történetű fotográfiáiról is mesélt, ilyen a szászavinci Kék-tó, amelynek sorsát a szerző Kelet-Európa egyik legnagyobb ökológiai katasztrófájaként aposztrofálta. Ugyebár a kommunista korszak alatt az egész falut elöntötte az Aranyos-völgyi bányából kitermelt salak, amit oda engedtek, s ma a falu helyén egy mérgező tó maradt csak.

A kiállítóművész még elmondta, minden képének megvan a saját története, és a kijárási tilalom vagy a fotózni tilos-szabályok sem akadályozták meg őt munkájában.

A fotókiállítás megnyitója után a House Of Pioneers háromszéki ifjúsági együttes koncertjét hallhatták a látogatók, zenéjük hangulata a szerző szerint talál a kiállítás hangulatához, ezért kérte fel őket előadásának színesítésére. A vándorkiállítás tervek alapján a jövőben Nagyszebenben, Bukarestben, Marosvásárhelyen és Brassóban lesz megtekinthető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük