Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még egy nap a Székely Vágtáig

Még egy nap a Székely Vágtáig Kultúra

Pénteken, 19.30-tól a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezte huszár ügyességi versennyel megkezdődik a 2018-as Székely Vágta az Óriáspince-tetőn. A tulajdonképpeni verseny szombaton és vasárnap zajlik, a próbákon 26 lovas áll rajthoz: 15-en a Székely Vágta futamán, a Nemzeti Vágtára való kijutásért küzdenek, 11-en a Góbé Futamon vesznek részt.

Minden idők legerősebb futamaira készülhetünk, hiszen jó néhány Székely Vágta nyertes galoppozik, és mind arra törekszenek, hogy megismételjék győzelmüket. Nagy visszatérője a lovasversenynek Fazakas Géza és Gamma, akik bizonyára szintén nyerni jönnek.
A versenyzők felének van már valamilyen helyezése a futamokon, a többiek pedig szintén rutinos lovasok, tehát jól ismerik a pályát, és azt is tudják, milyen adottságokkal lehet Székely Vágtát nyerni. Így, az izgalmas futamok borítékolhatók, de hogy Berde Loránd vagy Fazakas Géza dupláz-e, esetleg Zsigmond János tripláz, ezt már csak a hétvégi verseny dönti el. Mellettük galoppoznak majd a szintén helytartók, Bartha Ferenc, László Pál, Ugron Attila és Tóth Barna is, közülük a gyergyószentmiklósi induló, László Pál ezúttal új lóval, Kemesével próbál szerencsét. A Góbé Futamon is erős a mezőny: Bálint András és Szellő, kétszeres győztesek, ismét indulnak, de szintén starthoz áll Dáriusz, aki 2016-ban volt a leggyorsabb ló a futamon.
A Székely Vágtán 10 Kovászna megyei és 5 Hargita megyei település lovasa vesz részt, a Góbé Futamon 7 Kovászna megyei és 4 Hargita megyei versenyző indul.

A Székely Vágta futam indulói:
• Barátos
Lovas: Antal Norbert, 19 éves
Ló: Villám, 14 éves lipicai
• Csíkdelne
Lovas: Kovács Attila, 19 éves
Ló: Ankét, 6 éves furioso
• Előpatak
Lovas: Bartha Ferenc, 39 éves
Ló: Pasadena, 11 éves sportló
• Farkaslaka
Lovas: Tamás Csaba, 24 éves
Ló: Fiber, 12 éves versenyló
•Gyergyóditró
Lovas: Ferencz Árpád, 21 éves
Ló: Sába, 7 éves román sportló
• Gyergyószárhegy
Lovas: Fazakas Géza, 42 éves
Ló: Gamma, 8 éves magyar sportló
• Gyergyószentmiklós
Lovas: László Pál, 32 éves
Ló: Kemese, 7 éves kisbéri félvér
• Kézdivásárhely
Lovas: Berde Loránd, 44 éves
Ló: Anci, 9 éves magyar félvér
• Kilyén
Lovas: Kövér Zsolt, 22 éves
Ló: Bizant 6C, 5 éves gidrán
• Lemhény
Lovas: Zsigmond János, 33 éves
Ló: Timpex Amata, 14 éves sportló
• Maksa
Lovas: Papp Alpár, 20 éves
Ló: Ecsed Roven Randi, 5 éves kisbéri félvér
• Nyujtód
Lovas: Ugron Attila, 38 éves
Ló: Csillag, 10 éves magyar sportló
• Sepsikőröspatak
Lovas: Kövér György, 50 éves
Ló: Nasser, 16 éves arab telivér
• Sepsiszentgyörgy
Lovas: Hunyadi János-Mátyás, 32 éves
Ló: Bizant 8C, 5 éves gidrán
• Torja
Lovas: Tóth Barna, 44 éves
Ló: My Mission, 7 éves magyar sportló

A Góbé Futam indulói:
• Barót
Lovas: Ferencz Árpád, 21 éves
Ló: Tagja, 7 éves Orlov ügető
• Csíklázárfalva
Lovas: Bálint András, 24 éves
Ló: Szellő, 11 éves furioso
• Etéd
Lovas: Kelemen Sándor-Géza, 31 éves
Ló: Viktor, 6 éves, ismeretlen
• Gyergyószentmiklós
Lovas: László Pál, 32 éves
Ló: Darius, 15 éves shagya arab
• Kézdivásárhely
Lovas: Dudás Zoltán, 42 éves
Ló: Csillag, 9 éves shagya arab
• Kilyén
Lovas: Prezsmer Péter Lóránt, 29 éves
Ló: Maestoso LI-17, 7 éves lipicai
• Kovászna
Lovas: Domokos Magor, 31 éves
Ló: Boszporuszi Naptűz, 6 éves, ismeretlen
• Lemhény
Lovas: Zsigmond János, 33 éves
Ló: Bátor, 5 éves, ismeretlen
• Sepsiszentgyörgy
Lovas: Ferencz Csongor-Szabolcs, 26 éves
Ló: Betya, 12 éves, ismeretlen
• Székelyudvarhely
Lovas: André Ábel, 33 éves
Ló: Csillag, 8 éves, ismeretlen
• Szotyor
Lovas: Kolcz Csongor Tibor, 24 éves
Ló: Sötétség, 10 éves, ismeretlen

Négy kishuszár galoppozik
A budapesti Nemzeti Vágtán azért indult útjára a Kishuszár Vágta, hogy az utánpótlásnak is legyen lehetősége kipróbálni magát hasonló versenyben. A Székely Vágta szervezőcsapatának pedig az a célja vele, hogy azoknak a gyerekeknek is lehetőséget adjon a versenyzésre, akik arról álmodnak, hogy ők is megküzdenek egyszer a Hősök terén. Tavaly először volt székelyföldi kishuszár indulója a Nemzeti Vágtának, akkor a sepsiszentgyörgyi Kolumbán Örs képviselte a Székely Vágta csapatát, valamint Sepsiszentgyörgyöt a fiatalok vágtáján. Idén ez a képviselet is verseny keretében dől el, négy induló áll rajthoz: Sepsiszentkirályért küzd Attl Karina 15 éves lovas, Illyefalvát erősíti a 13 éves Farkas Árpád, Kovászna színeiben indul a 15 éves Farkas Ábel Húr, és ismét pályára áll Kolumbán Örs, aki Sepsiszentgyörgy megbízásából szeretne győzelmet szerezni.
A Kishuszár Vágta versenytávja egy kör, tehát 600 m. A Kishuszár Vágtára bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2014) vagy idősebb lóval lehetett jelentkezni, maximális kispóni-méret 138 cm (patkóval). Díjak: I. díj – 2500 lej, II. díj 2000 lej, III. díj 1500 lej. Az utazási költség megterítése a kishuszárt is megilleti: sikeres állatorvosi vizsga esetén 500 lejben részesül.

A vágta kísérő-­programjainak részletei
A Székely Vágtát, mint minden évben, idén is számos kísérő lovasprogram színesíti, amelyeken többségében a térség lovasegyesületei vesznek részt. 2018-as kínálatunkban lesz lovasszíndarab, tüzes show és operettest is, visszatér a díjugratás, emellett pedig lovasíjász-bemutatók és fogathajtás is szerepel a programban.

Péntek, július 13.
19.30 Huszár ügyességi verseny a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében. A tavalyi Szent László-futam sikerén felbuzdulva, valamint huszáraink rátermettségét feltérképezve, a huszár ügyességi verseny idén sem maradhatott ki a programkínálatból. Erre a versenyre egy katonai hagyo­mány­őrző egység legfeljebb négy tagja nevezhet be, korhű egyenruhában és fegyverzettel. A versenyzőnek egy előre elkészített akadálypályán kell ügyességi, harcászati és lovassági feladatokat végrehajtania, minél kevesebb hibát vétve. A játék időre megy, a legjobb három huszárt pénzjutalomban részesítik.
21.00 Éjjeli tüzes show az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület előadásában
Ebben a produkcióban 14 ember és 4 ló vesz részt, a látvány fokozásáért, a kaszkadőröket fáklyások veszik körül, akik ugyancsak bravúros mutatványokkal fűszerezik a produkciót. A kaszkadőrök, egyénileg és csoportosan, trükköket és tüzes elemeket mutatnak be.

Szombat, július 14.
10.00–18.00 Ízelítő Udvarhelyszék népi kultúrájából, a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont programja
A program fő tevékenysége egy gasztronómiai bemutató lesz, amelyen a közönség megkóstolhat egy Udvarhely vidékére jellemző hagyományos főételt. Emellett, udvarhelyszéki zenészek húzzák a talpalávalót, négy táncos pedig székelyföldi táncokkal készül. Lesz lehetőség néhány tánclépés elsajátítására, ugyanakkor népdaltanulásra, közös éneklésre is.
15.00 Fogathajtóverseny
A hatalmas sikernek örvendő fogathajtóversenyen idén is több kategóriában indulnak a fogatosok. Az immár ötödik alkalommal megszervezendő egyes-, kettes- és négyesfogathajtó-verseny önálló műsorszámként 2014-ben szerepelt először a Székely Vágta keretében. A tavalyi fogathajtóversenyen Bodó Zoltán volt az abszolút győztes, neki kettes- és négyes fogattal is sikerült a legjobb eredményt elérnie. Egyes fogattal György Adolf, póni fogattal Szász Csongor bizonyult a legügyesebbnek. Idén vajon kik állnak dobogóra?
18.30 Honfoglalás kori lovasíjász-bemutató
A Székely Virtus Hagyomány­őrző Egyesület keretében működő lovasíjászcsapat honfoglalás kori harcászati bemutatója, Recsenyédi Hunor, a Kassai-lovasíjásziskola tagja vezetésével. A közönség megismerheti honfoglaló őseink íjász harcmodorát, fegyver- és lóhasználatát. A produkció betekintést nyújt a honfoglalás kori harci lovak kiképzésébe és a harcászati technikákba.
19.00 Szabadtéri táncház gyerme­keknek, 20 órától felnőtteknek, a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében
Idén előtérbe kerülnek a helyi tehetségek, felelevenedik a táncházmozgalom. Gyermektáncházzal indul a program a Kincsek Gyermek Néptáncegyüttes egyengetésével, 20 órától pedig közreműködnek a Kis Bekecs (Nyárádszereda), a Serittő (Székelyudvarhely), a Napsugár (Marosvásárhely), a Perkő (Kézdiszentlélek), a Kincskeresők (Sepsiszentgyörgy), a Százlábú (Sepsiszentgyörgy), a Székely Mikó Kollégium (Sepsiszentgyörgy) és Csíkszereda környéki néptáncegyüttesek. Táncrendek: moldvai, Nyárád menti, udvarhelyszéki, felcsíki, vajdaszentiványi és mezőségi. Oktatók: Ádám Katalin és Tőkés Edit, Virág Endre, Benő Barna Zsolt, Fülöp Csaba, Kelemen Szilveszter, Füzesi Albert, valamint Marthi Jenő és párjaik. A talpalávalót a Folker és az Üsztürü zenekarok, valamint Dezső Attila húzza.

Vasárnap, július 15.
12.00 Románia képviselőjét kiválasztó futam a Nemzeti Vágtára, 17.30-tól döntő
A Nemzeti Vágta 2013-ban indított először nemzetközi futamot, amelyen a Székely Vágta szervezői révén Romániát képviselő lovas is megméretkezett. Idén immár harmadik alkalommal lesz a Székely Vágtán is kvalifikációs futam, ahol a tét Románia képviselete a budapesti rendezvényen. Ebben az évben a Shagya Arab Lovas Klub küldi a lovasokat, szám szerint hatot.
13.30 Díjugratás a Foxvet támogatásával
A díjugratás célja a lovas versenysport népszerűsítése, a Régió-kupa résztvevőinek és szervezőinek egy újabb megmérettetése. A lovasok két kategóriában indulhatnak: 80–90 cm-en, illetve 100–110 cm-en. Az első kategóriában a lovas 80 cm-en indul, hibátlan pálya teljesítése esetén (nem ver le egy akadályt sem, nem tér ki a lova, nem esik le a lovas) a lovas indul 90 cm-en, ahol már az időt is mérik. A második kategória szintén ezen szabályok mentén működik. Mindkét kategóriában az a lovas nyer, aki a legrövidebb idő alatt hibátlan pályát teljesít.
15.00 A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója
A bemutató a vágás és védés technikáit mutatja meg, lesznek forma és páros gyakorlatok, szabad vívás, szakmai magyarázatokkal kísérve. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola sátránál öt órán keresztül ki is lehet próbálni a szablyavívást.
15.30 Lovasíjász-bemutató, a Saggitis Siculorum Egyesület produkciója
Pászka Lehelt már jól ismeri a Székely Vágta közönsége, hiszen minden évben hozzájárul a lovasesemény látványos részéhez. Volt már világrekord-kísérlete is a Vágtán, most egy négylovas lovasíjász-produkcióval készül, amely során a ló és lovas tökéletes együttműködéséről kapunk élethű, hiteles képet. A produkcióban látható jelenetek jellemzik honfoglaló őseink harciasságát.
19.00 Pál Attila színművész és vendégei operettestje: válogatás operett-, musical- és világslágerekből – Kecskemét, Sepsiszentgyörgy testvérvárosa felajánlásából
Pál Attila színművész a kecskeméti Katona József Színház tagja. 1986-ban, a Színház- és Filmművészeti Főiskola befejezése után rögtön kapta a lehetőséget, hogy Kecskeméten helyezkedjen el, ennek immár 32 éve. Az évek alatt számos műfajban kipróbálhatta magát, legyen az operett vagy musical, dráma vagy vígjáték, esetleg gyermekelőadás. Pál Attila színművész mellett fellép még Turpinszky-Gippert Béla operaénekes, Balog Tímea énekművész és Szegő Adrienn színművész, énekes.
19.40 Kinizsi Pál, Mátyás király jobb keze című lovasszíndarab az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatásában
A produkció a híres író, Tatay Sándor Kinizsi Pál című regényének lovasszíndarab feldolgozása. Romantikus, ünnepélyes elemeket tartalmaz, népmesei ihletéssel, székelyes humoral próbál szólni egy igazi hősről, egy nagy hadvezérről, aki sohasem vesztett csatát, kinek életét és a királya iránti hűségét nem törték meg a csalódások, az árulás és a ranggal járó hatalomvágy sem. Az előadás fő célja Kinizsi Pál temesi főkapitány, Mátyás király fővezérének megtestesítése, életének néhány fontos és történelmet író tettének bemutatása. A kaszkadőrök 20 tagú segítséggel egészülnek ki.

Állandó programok
11.00–19.00 Gyermekfoglalkozások
A Székely Vágta a gyerekeké is, szórakozásuk érdekében két napig tartó gyermekfoglalkozást szerveznek. A kínálatban lovas edzőgyakorlatok, huszárcsákó készítése, lovas jelenetek festése, mesealkotás, lovagi játékok, kézműves-foglalkozások, kreatív játékok, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács-díszítés, textiljátékvarrás, papírszínház, ügyességi játékok, harcművészet és ősi mesterségek bemutatása, kreatív műhelymunka, valamint játékos oktatás szerepel.
11.00–19.00 Incitato képzőművészeti kiállítás
A XXVI. Incitato Nemzetközi Művésztábor július 1-én nyitotta meg kapuit Bálványoson. A kézdivásárhelyi Incitato Lovas Sportklub által huszonhatodik alkalommal megszervezett, Európa-szerte egyedülálló táborra idén huszonöt hazai és magyarországi képzőművész kapott meghívást. A tavalyi kiállítás anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza.
11.00–19.00 Mrs. Hayes biztonsági szoknyája és egyéb érdekességek… – Lovasöltözet és viselettörténeti kamara-kiállítás a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókintézete szervezésében
A lovak és az elegancia fogalma már évszázadok óta összefonódik, hiszen a régmúltban is fess huszárok, később elegánsan öltözött dámák ültek a nyeregbe. A lóversenyek közönsége pedig mindig is ízléses és exkluzív ruhakölteményekben szurkolt a lelátókon, így volt ez régen és napjainkban is. Ki a rejtélyes Mrs. Hayes, hogy is néz ki az a bizonyos szoknya? Milyen öltözködési szabályoknak tett és tesz eleget a mindenkori lovas? A lovasöltözet fortélyairól és különlegességeiről ad választ és ízelítőt a viselettörténeti kamarakiállítás.

A Székely Vágta különdíjai
Aranyparipa díj
Az Equitana lovasbolt támogatásával felajánlott Aranyparipa díjat a legápoltabb lovaknak adják, és a célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát. Aranyparipa díjat először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt, idén négy ló kaphatja meg.
Vándorszablya
Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít. A tavalyi győztes, a kézdivásárhelyi Berde Loránd egy 1845-ös mintájú lovastiszti vándorszablyát birtokol. A Székely Vágta 2018-as nyertese egy 1861-es mintájú gyalogostiszti szablyát kap, melyet a döntőn adnak át.

Felmérés készül
A Székely Vágta szervezői egy rövid kérdőív által szeretnék megtudni, mit szeretnek vagy éppen mit kifogásolnak a kilátogatók a rendezvényen. A kérdőívet önkéntesek terjesztik, a megkérdezetteknek egy tízpontos kérdéssorra kell válaszolniuk. A kérdőívben megadott adatokat a Székely Vágta rendezvény szervezésére fordítják, azokat más célra nem használják fel.

Buszjáratok a Vágtára
Sepsiszentgyörgyről a Multi­trans egésznapos járatot biztosít (megállók: népművészeti iskola, központi református templom, söröző, állomásépület):
– július 13.: indulás 18 órától minden órában, visszafelé 21–23 óra között óránként.
– július 14. és 15.: indulás 10 órától minden órában, visszafelé 12–24 óra között óránként.
A buszjegy ára egy útra 4 lej, és a járművezetőtől vásárolható meg.
Kézdivásárhelyről: az MCN Group biztosít járatot a következőképpen:
– július 13.: oda 19 órától, vissza 22 órától
– július 14.: oda 11, 15 és 18 órától, vissza 17, 20 és 22 órától
– július 15.: oda 11 és 15 órától, vissza 14 és 20 órától
A járat a bíróság épülete elől indul.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük