Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

380 kapcsolatfelvétel

380 kapcsolatfelvétel Kultúra

A Magyarhermánytól Erdőfüléig tartó, az UNESCO-nál is bejegyzett nemzeti parkban táborozott két napot a sepsiszentgyörgyi rádióamatőrök egy csapata, és – szó szerint – az egész világon népszerűsítette a rádiósok körében YO280 számmal bejegyzett természetvédelmi területet.

Dezső Dénes veterán rádiós elmondta: a cél az, hogy minél több kapcsolatot hozzanak létre.

Hirdetés
Hirdetés

–A gyakorlatban az történt, hogy miután felszereltük az antennákat a Kuvaszón, Balázsi Gábor házában, egy általános hívójelet bocsátottunk ki, amit Új-Zélandtól Kanadáig akárki vehetett. Ha az visszajelez, akkor rögzítette, hogy ebből a nemzeti parkból hívták őt, a nemzetközi szövetség pedig pontokkal honorálja a kapcsolatfelvételt. 53 országban összesen 380 hívásunkat fogadták, ennyin szereztek tudomást arról, hogy Erdővidék egyik sarkában létezik egy ilyen csodálatos természetvédelmi terület – magyarázta Dezső Dénes.

Csáky Ernő mérnök kiemelte annak fontosságát, hogy az akción két tizenegyedikes diák is részt vett, akik társaikkal együtt továbbviszik a háromszéki rádiósok hagyományát. A beszélgetés során, mintegy mellékesen kiderült: Dezső Dénes kiépített otthon „egy kisebb átjátszóállomást”, ami, egy katasztrófa esetén, életbevágóan fontos lehet a kommunikáció szempontjából. Ez utóbbira még visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük