Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

21. táborát tartotta az LKG

21. táborát tartotta az LKG Kultúra

Okozott némi kellemetlenséget, de nem lehetetlenítette el a koronavírus-járvány a László Kálmán Gombászegyesület szokásos, igencsak népszerű táborát, amelyet idén július 10–15. között szerveztek meg, már a 21. alkalommal, a megfelelő óvintézkedések mellett.

A nemzetközi gombásztábor és mikológiai-etnomikológiai (természettudományi-néprajzi) konferencia mintegy 70 állandó és 20 időnként bejáró résztvevővel zajlott, akik az egész magyar nyelvterületről (a Kárpát-medencéből) érkeztek a Hargita megyei településre – számolt be lapunknak Zsigmond Győző, a szervező egyesület vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A tábor ideje alatt néprajzi és természettudományi vonatkozású kutatások eredményeit mutatták be, felmérték a vidék gombavilágát, a népi gombászat szempontjait is figyelembe véve. Előadások, filmek, kiállítások, versenyek, játékok, gombaismereti túrák igyekeztek kielégíteni a 4 nemzedékből, és a hazaiakon kívül az anyaországból is verbuválódott érdeklődőket, résztvevőket.

Az első napon Tamás Ernő polgármester nyitotta meg a rendezvényt, üdvözölte házigazdaként a jelenlévőket, majd Udvarhelyszék népi gombászata címmel hangzott el előadás. Naponta volt legalább öt gombásztúra helybeliek kalauzolásával (a túravezetők dolgát Tóth Márton főerdész hangolta össze), volt azonosítás és a gombák szépe kiválasztása sem maradt el. Gombás vonatkozású könyvet mutatott be Kőszeginé Tóth Judit. Élő és – a különleges körülmények, utazási korlátozások miatt – online előadásokat hallgattak a résztvevők: Rimóczi Imre a Kárpát-medence orchideáinak szomszédságában élő nagygombáinkról, Kicsi Sándor András állat és gomba kapcsolatáról tudósított etnomikológiai vonatkozásban, Zsigmond Győző az udvarhelyszéki népi gombászatról, valamint az LKG tavalyi rendezvényeiről beszélt, Macalik Kunigunda beszámolt a kolozsvári mikológiai és etnomikológiai kutatásokról, Fehér Kinga és Babos Krisztina a Szatmár megyei gombászok körének mikológiai, etnomikológiai munkásságáról tájékoztatott, Bélfenyéri Gábor a marosi Gombász Baráti Körről beszélt, Szász Gábor Varság történetét mutatta be, Pál-Fám Ferenc, valamint Zoltán Sándor és Fedor Ilona frissen szedett példányok alapján tartottak előadást a vidék gombáiról.

A gyűjtött gombákról naponta volt képes ismertető, bemutatták a jövő évi gombanaptárt is. A gomba-felismerési verseny, a szabadtéri gombás játékok, a hozott gombasavanyúságok versenye is összejött, s a szabad program sem maradt el. Külön színfoltot jelentett a gombapreparátum- és gombafotó-kiállítás. A szervező egyesület átadta idén is a Veress Magda-díjat, ezúttal Búzás Mihály Barnának.

Erdélyi és anyaországi szakemberek segítségével történt az azonosítás, a terepmunka: a táborozók ez alkalommal is alaposan hozzájárultak a vidék gombavilágának felméréséhez, a vidék népszerűsítéséhez. Az időjárási viszonyok kedveztek, 250-nél több gombafajt gyűjtöttek, azonosítottak a táborban, és ki is állították feliratozva azok nagy részét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások