Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

1956-os vándorkiállítás Kovásznán is

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében – a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával – az 1956-os szabadságharcot bemutató vándorkiállítás nyílik Kovásznán a Demokrácia Központban ma 17 órától.

A vándorkiállítás a legfontosabb erdélyi ’56-os csoportokat mutatja be, majd a forradalom leverését követő megtorlásokat, legutóbbi két helyszíne Sepsiszentgyörgy, illetve múlt péntektől keddig Kézdivásárhely volt. „Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak” – hirdeti a tárlat mottója, sajnos, a céhes városban elkeserítően kevés érdeklődő jelent meg a megnyitón az Erzsébet teremben. Elhangzott: 60 év elmúltával végre félelem nélkül, nyíltan lehet beszélni az akkori eseményekről. Csak legyen, aki meghallgatja, tehetjük hozzá.

Ferencz Attila bevezető szavai után Ilyés Botond és Balogh János történelemtanárok helyezték kontextusba az akkor történteket, villantottak fel adatokat, az esemény kétségtelen erőssége azonban abban rejlett, hogy Lay Imre és Lay György egykori EMISZ-esek (Erdélyi Magyar Ifjak Szövetsége) személyében a kor túlélői elevenítették fel az eseményeket. Emlékeztettek: Romániában volt a legdurvább a megtorlás, legborzasztóbb a bánásmód a börtönökben. Róluk a szüleik négy éven át azt sem tudták, életben vannak-e még. Helyszűke miatt mégis az általuk megfogalmazott legfontosabb gondolatot emeljük ki: azt vallják, mindez megérte. Magyarul beszélhetünk, anyanyelven tanulhatunk, nem vagyunk kitéve az üldöztetés rémének, téved tehát, aki azt mondja, nem történt fejlődés jogaink érvényesítésében. Az már rajtunk áll, hogy miként élünk a lehetőséggel az erdélyi magyarság szellemi, anyagi, számbeli gyarapodása érdekében, hangsúlyozták. Végül Zágoni Balázs Képzelt forradalom, avagy Osztrák Magyar Románia című, Szoboszlay Aladárról és a nevével fémjelzett perről készült dokumentumfilm zárta a rendezvényt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük