Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

130 órás koncerttel döntene rekordot Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész

130 órás koncerttel döntene rekordot Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész Kultúra

Egy zongorázási világcsúcs megdöntésére készül Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész. A zenész november 30. és december 5. között 130 órás, folyamatos koncertet tartana.

Hirdetés
Hirdetés

Thurzó Zoltán ezzel bekerülne a Guiness Rekordok Könyvébe „a világ leghosszabb egyszemélyes zongorajáték-maratonja” kategóriában. A jelenlegi rekord az indiai Mrityunjay Sharmáé, aki 127 órát, 8 percet és 38 másodpercet játszott megszakítás nélkül a hangszeren.

A 38 éves nagyváradi zongorista a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartja a maratoni koncertjét, amelybe bárki belehallgathat az öt nap folyamán.

Thurzó Zoltán nem alkalmazottja egyetlen közintézménynek sem, a hazai és főként a külföldi koncertjeiből biztosítja a megélhetését.

Zenei repertoárja több ezer darabból áll, ezek közül több mint 450-et készül eljátszani a csúcsdöntési kísérlete során, közöttük Mozart összes szonátáját. A művész így tiszteleg a 230 éve elhunyt zeneszerző emléke előtt.

A zongorajáték-maraton november 30-án kezdődik, és a tervek szerint december 4-én 23 órakor ér véget.

„Minden órában a rendelkezésemre áll majd öt perc szünet, amelyet vagy felhasználok, vagy felhalmozok. Ugyanígy felhalmozhatom a darabok közötti 30 másodperces szünetet is” – nyilatkozta a zongoraművész.

E szerint a Thurzó Zoltán a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében fog zenélni, enni, aludni és mosakodni is. Azt tervezi, hogy az első két és fél napon megszakítás nélkül zongorázik, és a felhalmozott szüneteket alvásra szánja.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük