Felhívás!

Zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Zajlik az Európai Hulladékcsökkentési Hét Külföld

A tíz éve indult kezdeményezés egyre népszerűbb, 2019-ben 30 ország jelezte részvételét az Európai Hulladékcsökkentési Héten, a programok száma a 2018-as 14 300-ról idén 16 500-ra emelkedett.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009-ben indult útjára az Európai Bizottság kezdeményezésére, amelyhez évről évre egyre több önkéntese csatlakozik hulladékcsökkentő ötlettel, és a megvalósított akciókkal felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett hulladékmennyiség csökkentésének, a termékek újra-használatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára – mindezt a fenntarthatóság érdekében.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja.

A november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés fókuszában minden évben más téma szerepel, idén a környezettudatos szemléletformálás változatos, innovatív lehetőségekre koncentráltak a csatlakozó önkéntesek programjaikkal, így lett idén a Hulladékcsökkentési Hét hazai szlogenje a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!”

A Hétre 5 kategóriában lehetett akcióötlettel regisztrálni: oktatási-nevelési (206 intézmény csatlakozott), gazdasági társaság (69), civil szervezet (57), államigazgatóság, hatóság, magánszemély(48). Az Európai Hulladékcsökkentési Hét legtöbb hazai akcióját ismét az oktatási intézmények indítják, mely azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a környezettudatos szemléletformálást otthon kell elkezdeni, majd az oktatási-nevelési intézményekben kell folytatni és felnőtt korunkra a munkahelyen sem feledkezzünk meg róla. 

Sokan, sokféleképpen „nyitják ki a szemünket”, mutatnak rá, hogy a megoldás az emberek, a mi kezünkben van: éljünk a szükségleteink, és ne az igényeink szerint! Hiszen az a legjobb megoldás, ha nem vásárolunk felesleges dolgokat, így nem keletkezik hulladék, vagy ha igen, akkor arról gondoskodva, az visszakerüljön a gazdaság körforgásába. Az akcióötletek és a megvalósítás folyamata mintegy tükröt tart mindenki elé, hogy lássuk: jól sáfárkodunk-e erőforrásainkkal és mit tehetünk mi, a hétköznapokban.

(natego)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.