Felhívás!

Von der Leyen: a lehető leggyorsabban csökkenteni kell az orosz energiától való függőséget

Von der Leyen: a lehető leggyorsabban csökkenteni kell az orosz energiától való függőséget Külföld

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon és nagy feladatok elé állította az Európai Uniót, amiből az következik, hogy a lehető leggyorsabban csökkenteni kell Európa energiafüggőségét Oroszországtól – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyen közölte: közölte, az Európai Bizottság szerdán bemutatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó közös európai fellépésre vonatkozó javaslatát.

A javaslat szerint az orosz fosszilis tüzelőanyagokat háromféleképpen lehet majd helyettesíteni: a keresleti oldalon az energiamegtakarítással, a kínálati oldalon az energiaimport diverzifikálásával, valamint a fosszilis tüzelőanyagokról és a tiszta energiára való átállás felgyorsításával. Kijelentette: az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének. Ezért az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, valamint 40 százalékról 45 százalékra emeli az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket.

A bizottság javasolja, hogy 2025-re megvalósuljon a kereskedelmi és középületek, 2029-ig pedig az új lakóépületek napelemes tetőfedése – közölte. A brüsszeli testület kiutat javasol továbbá az energiahordozók közös beszerzésére is, hogy – mint mondta – biztosítható legyen a szükséges energiaimport a tagállamok közötti verseny nélkül. Ehhez szavai szerint hatalmas beruházásokra és reformokra lesz szükség. Megvalósulásához az Európai Bizottság közel 300 milliárd eurót mozgósít, amelyből mintegy 72 milliárd euró támogatás, 225 milliárd euró pedig hitel formájában lesz elérhető. Ez egyrészt akár 10 milliárd eurónyi finanszírozást foglal majd magába a gáz és cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításához szükséges, de még hiányzó összeköttetések kiépítésére, másrészt akár kétmilliárd eurót biztosít az olajinfrastruktúra létrehozására az orosz olajszállítás leállítása céljából. A finanszírozás többi részét a tiszta energiára való átállás felgyorsítására és mértékének növelésére kell fordítani – mondta.

Von der Leyen közölte, az ukrajnai háború megmutatta a biztonság szavatolásának fontosságát is, ezért az Európai Bizottság mindazon képességbeli hiányosságok pótlását sürgeti, amelyeket mind az Európai Unió, mind a NATO azonosított.

Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban közölte: annak bizonyítékaként, hogy Európa Ukrajna mellett áll, az EU egy új, rendkívüli, legfeljebb kilencmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást nyújt az országnak 2022-ben.

Kiemelte: az EU támogatja az ország háború utáni újjáépítését is. Megjegyezte, hogy az újjáépítés során a beruházásoknak kulcsfontosságú reformokkal, köztük a korrupcióellenes küzdelem felgyorsításával, valamint a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításával kell összekapcsolódniuk. Mindezek segítik Ukrajna előrehaladását az európai úton, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország erősebbé és ellenállóbbá váljon az orosz katonák okozta pusztulás után – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. május 18., 18:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja súlyos zavart okozott a globális energiapiacon”. Hogy lehet ilyen orbitális hazugsággal kiállni. Miért nem meséli el, hogy miért emelkedett már tavaly meredeken a gáz és a villanyáram ára. Akkor még Putyin csak a terveit szövögette. A németek pedig zöld nyomásra sorra állítottak le az atomerőműveket. Pedig hiába cél a zöld energia, még nem tudják kihelyettesíteni. Ugyancsak a németek tavaly nem töltöttek fel időben gáztározóikat, pedig ha nem engednek az amerikai nyomásnak, megindíthatták volna a Nordstream kettest. Ezzel mind óriás ipari fogyasztók hiányt és áremelkedést generáltak. Erről miért nem mesél az Urszulácska, aki nem mellékesen német. Európa elindult a meredek zuhanás útján és ne legyenek illúzióink lesz aki átvegye helyünket.

 • User
  Dátum: 2022. május 19., 12:03
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Megállapítható, hogy ennek a hölgynek halvány fogalma sincs az energia problémákról, azt hiszi, hogy olyan könnyű átállni az egyik energia fajtáról a másikra. Látszik, hogy az EU teljesen behódolt Amerikának, s az USA kedvéért saját gazdaságát teszi tönkre. Az EU-t agyhalottak vezetik!