Felhívás!

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás az ENSZ szerint

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás az ENSZ szerint Külföld

Az emberiség a tevékenységével minden korábbinál erőteljesebben idézi elő a klímaváltozást, amely immár visszafordíthatatlanná vált, a globális felmelegedés már a Föld minden lakott részén szélsőséges időjárási körülményeket idéz elő – állapítja meg az ENSZ a hétfőn kiadott, hét év óta első átfogó klímajelentésében.

Jó lenne, ha ez a jelentés megkondítaná a vészharangot a „bolygót tönkre tevő” fosszilis energiahordozók felhasználásával kapcsolatban – jelentette ki a jelentésre reagálva António Guterres ENSZ-főtitkár. Ez már „vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítően visít” – tette hozzá.

A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó, üvegházhatást okozó gázok – amelyek hatását csak fokozza az őserdők kiirtása – megfojtják a Földet – tette hozzá.

Iohannis: aktívan részt fogok venni a klímaválság megoldását célzó folyamatokban

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) hétfőn közzétett klímajelentése megkondítja a vészharangot mindannyiunk számára – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök, leszögezve, hogy jómaga aktívan részt fog venni a válság megoldását célzó folyamatokban.

“Az ENSZ hétfőn közzétett jelentését a klímaváltozásról mindannyiunknak meg kell szívlelnünk! Az ember okozta éghajlatváltozás nagyságrendje és gyors üteme halasztatatlanná teszi a drámai hatások csökkentését célzó döntéseket és intézkedéseket” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Iohannis.

Határozottan, összehangoltan kell fellépni országos, európai és globális szinten a megfelelő közpolitikák alkalmazása érdekében, tette hozzá.

“Aktívan részt fogok venni a klímaválság megoldását célzó folyamatokban. Mindannyiunk felelőssége a környezet védelme, a mi és az elkövetkező generációk egészségének érdekében” – fejtette ki az államfő.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.