Felhívás!

Videóüzenetet tett közzé az Iszlám Állam halottnak hitt vezetője

Videóüzenetet tett közzé az Iszlám Állam halottnak hitt vezetője Külföld

Öt év után videóüzenetet tett közzé az Iszlám Állam terrorszervezet többször is halottnak vélt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi. A dzsihadisták fő médiumának számító al-Furkán hétfőn ismertetett, vélhetően a közelmúltban készült 18 perces felvételen azt mondta, bosszút akarnak állni harcosaik megöléséért és bebörtönzéséért.

A felvételen Bagdadi a földön ül egy szobában, és az arcukat elfedő harcosokkal beszél. Az Iszlám Állam vezetője mellett egy gépfegyver látható. A 18 perces videofelvételen, amely az elején látható felirat alapján áprilisban készülhetett és hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni, többek között azt mondta, nyolc országban 92 műveletet hajtottak végre.

Bagdadi méltatta a 253 emberéletet kioltó és több mint 500 embert megsebesítő húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásokat, azt hangoztatva, hogy a szíriai Baghúzban rájuk mért vereség megtorlásaként követték el őket. „Srí Lanka-i testvéreitek meggyógyították a monoteisták (az Iszlám Állam-tagok) szívét öngyilkos robbantásaikkal, amelyek megrázták a keresztesek (keresztények) ágyait az ő húsvétjuk során, hogy megbosszulják testvéreiteket Baghúzban” – fogalmazott. „Ez része a keresztesekre váró bosszúnak” – tette hozzá.

Bár a dzsihadisták vezetője elismerte, hogy elvesztették Baghúzt, további harcokat helyezett kilátásba. „Az iszlám és emberei harca a keresztesek és az ő követőik ellen egy hosszú csata” – mondta.

A Srí Lanka-i merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget korábban. A dzsihadista szervezet a múlt kedden videofelvételt tett közzé, amelyen a támadások kitervelőjének tartott, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője, Mohamed Zahrán Hasím hűséget esküszik Abu Bakr al-Bagdadinak.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szíriai „kalifátusának” márciusban vetett véget teljesen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab erőket tömörítő milíciaszövetség baghúzi ostroma. Bár Baghúz elestével a radikális iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a szíriai régióban, több ezer szélsőséges továbbra is rejtőzködik, és terrorista sejtekbe tömörülve követnek el merényleteket mindkét országban.

Ez a dzsihadisták vezetőjének első megjelenése azóta, hogy 2014-ben az iraki Moszul városában beszédet mondott az an-Núri mecsetben. A beszédében felhívást intézett a muszlimokhoz, hogy fogadjanak hűséget az ő „kalifátusának”, és engedelmeskedjenek neki, mint „vezetőjüknek”. Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki fejére. Az elmúlt években többször is halálhíre kelt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.