Felhívás!

Valódi támogatás kell a tagállamoktól

Valódi támogatás kell a tagállamoktól Külföld

Kevés a munkaerő, nincs elég forrás, a tagállamok pedig nem mutatnak túl sok hajlandóságot az együttműködésre – az Európai Ügyészség még el sem kezdte a munkáját, de máris hatalmas hiányosságokra mutatott rá Laura Codruța Kövesi uniós főügyész, akit csütörtökön hallgatott meg az Európai Parlament két szakbizottsága.

A román Országos Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) élén hírnevet szervezett  Codruța  Kövesit októberben nevezték ki európai főügyésznek. Az Európai Ügyészség élén az lesz a feladata,  hogy irányítsa az intézmény nyomozásait az uniós pénzügyi érdekeket sértő csalás, korrupciós és pénzmosási ügyekben, illetve büntetőeljárást indítson az elkövetőkkel szemben.

A főügyész úgy látja, hogy az együttműködésben résztvevő tagállamoknak fejenként legalább két – tehát összesen 44 – ügyészt kellene az Európai Ügyészséghez rendelnie, és az intézmény költségvetését is alaposan meg kellene emelni. Ehhez képest egyes tagállamok már most felvetették Codruța Kövesinek, hogy csak félállásban delegálnának ügyészt az Európai Ügyészséghez. Ezt a megoldást a főügyész a munkamennyiség és a függetlenség miatt is visszautasítja.

A jövő héten Didier Reynders igazságügyi és Johannes Hahn intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztosokkal találkozik, és hetente 2-3 tagállamba is ellátogat, hogy a résztvevő kormányokkal tárgyaljon.

(index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.