Felhívás!

Utolsó roham a brexit-megállapodásért

Utolsó roham a brexit-megállapodásért Külföld

A brexit-tárgyalások legutolsó felvonása kezdődött a héten Londonban, miután az Európai Unió és az Egyesült Királyság hónapok óta nem tud megállapodni arról, milyen feltételekkel zajlik majd köztük a kereskedelem, ha a britek kikerülnek a közös piacról.

Az egyik vitás pont a halászati jogok ügye. Az uniós tagállamok továbbra is halászni akarnak a brit vizeken, ami pénzben nem lenne komoly veszteség a briteknek (a GDP 0,2%-áról van szó), de szimbolikusan a brexit értelmét kérdőjelezné meg. A brexit-kampány egyik fő érve volt, hogy a brit halászoknak nem kellene betartaniuk az uniós halászati korlátozásokat (amelyeket azért hoztak, hogy a halállomány meg tudjon újulni, de éppen most mérik fel, hogy kevésnek bizonyultak).

Megállapodás híján 2021. január elsejétől a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályai vonatkoznak az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelemre, és ez alapján azonnal vámot kell fizetni minden határon átlépő szolgáltatás és áru után. Ez az egyre valószínűbb forgatókönyv óriás káoszt és biztonytalanságot okozna.

(euronews)
 
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.