Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Újrahasznosítja építőkockáit a Lego

Újrahasznosítja építőkockáit a Lego Külföld

Keresi műanyag építőkockái újrahasznosításának lehetőségeit a Lego. A dán játékkészítő cég az Egyesült Államokban teszteli azt, hogy vásárlói visszaküldhessék neki a feleslegessé vált kockákat, amelyeket később tovább adnak más gyermekek számára.

Hirdetés
Hirdetés

A vásárlók a cég honlapjáról kinyomtathatják a postázási címet és dobozban ingyen feladhatják a feleslegessé vált építőkockákat. A vállalat gyáraiban megtisztítják a visszaérkezett darabokat, majd továbbküldik a Teach America alapítványnak, amely amerikai iskoláknak adományozza a játékot.

Egy bostoni alapítvány is kap az újrahasznosított építőkockákból – jelentette be kedden a dán vállalat.
Ha a kísérlet sikeres lesz, a programot ki fogják terjeszteni az Egyesült Államokon kívülre is.

A vállalat már eddig is arra buzdította vásárlóit, hogy tartsák meg az építőkockákat vagy adják tovább más gyerekeknek. De vannak olyanok, akik kérték, hogy más utat nyissunk az adományozásnak – mondta Tim Brooks, a Lego környezetvédelemért felelős igazgatója.

Több más márkához hasonlóan a Legót is aggasztja a műanyag környezetre gyakorolt hatása, mivel az nem bomlik le, hanem mikroműanyaggá porlad, amelyet megesznek a madarak és más vadállatok, veszélyeztetve az egészségüket.

Egyelőre még nem sikerült teljesen kiváltani a műanyagot

A dán cégnél már keresik a műanyag felváltásának lehetőségeit, de nehéz találni olyan tartós anyagot, mint a műanyag. Tavaly már elkezdték a fa és bokor formák gyártását cukornádból – tette hozzá az igazgató. A lego darabok kőoolaj alapú akrinitril-butadién-sztirolból,

egy nagy keménységű és szilárdságú, ütésálló, hőrelágyuló műanyagból készülnek.

2015-ben a Lego létrehozott egy központot, hogy új fenntartható nyersanyagokat fejlesszenek az építőkockáknak és a csomagolásnak.

A cukornád alapú polietiln ugyanazon tulajdonságokkal rendelkezik mint a hagyományos, kőolaj alapú polietilán. A dán cég azt az ígéretet tette, hogy 2030-ra minden termékük és csomagolásuk fenntartható anyagokból fog készülni.

A rivális Hasbro a közelmúltban jelentette be, hogy 2022-re száműzi a műanyagot játékai csomagolásából. Közölték: számukra is gondot okoz, hogy a műanyagot felváltó tartós anyagot használjanak játékaikhoz.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük