Hirdetés
Hirdetés

Új rakétarendszert teszteltek Kim Dzsongun felügyelete alatt

Új rakétarendszert teszteltek Kim Dzsongun felügyelete alatt Külföld

Újfajta rakétarendszert tesztelt szerdán Észak-Korea, és ezúttal is – akárcsak a múlt heti rakétakísérlet esetében – Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete alatt – derül ki a KCNA phenjani állami hírügynökségben csütörtökre virradóra kiadott jelentéséből.

Hirdetés
Hirdetés

Kim Dzsong Un felügyelte a kísérletet egy „új típusú, nagy kaliberű, többször bevethető, irányítható rakétarendszerrel”, és a teszt igazolta a rakéták harcászati és műszaki jellemzőit, továbbá csapásmérő képességüket.

Az új rakétarendszert főszerephez jut a szárazföldi katonai hadműveletekben – írja a KCNA. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerda reggel adott hírt arról, hogy Észak-Korea két rakétát lőtt ki az északkeleti parton fekvő Vonszan közeléből. Mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve.

A fegyvereket mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki. Észak-Korea múlt csütörtökön is fellőtt két rövid hatótávolságú rakétát ugyanonnan, de azok a rakétát ezeknél nagyobb utat tettek meg és nagyobb magasságban.

A múlt héten is egy nappal a kísérlet után adott hírt róla a KCNA, közölte, hogy a Kim Dzsongun által figyelemmel kísért „új típusú taktikai irányított fegyver” indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival.

A Reuters érdeklődésére washingtoni kormányilletékesek azt mondták szerdán, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletek ellenére megtartják a hamarosan kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, s a tervek nem változtak.

A múlt heti volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben.

(hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük