Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Trump utasítást adott Olaszország megsegítésére

Trump utasítást adott Olaszország megsegítésére Külföld

Nyújtson segítséget a koronavírus-járvány leküzdéséhez Olaszországnak az Egyesült Államok – utasította kormányát Donald Trump amerikai elnök egy pénteken megjelent közlemény szerint.

Hirdetés
Hirdetés

Az indoklásban Trump kiemelte, hogy a Covid-19 járvánnyal küzdő Itália az egyik legközelebbi és legrégebbi szövetségese Amerikának. Bár a washingtoni kormánynak az elsődleges és legfontosabb kötelessége, hogy az amerikai népet segítsége, a világjárvány idején az Olaszországnak nyújtott támogatással csökkentik a válság hatását, és bizonyítják az Egyesült Államok vezető szerepét a kór elleni küzdelemben – tette hozzá.

Trump utasította az Olaszországban állomásozó amerikai csapatokat, hogy segédkezzenek tábori kórházak létesítésében, valamint vegyék ki részüket az utánpótlás-, az üzemanyag- és élelmiszer-szállításból.

Azt is elrendelte, hogy az amerikai katonai egészségügyi létesítményekben ellássák azokat az olasz betegeket, akik nem fertőzéses megbetegedéssel fordulnak hozzájuk.

Trump felszólította Wilbur Rosst, az amerikai kereskedelmi tárca irányítóját, hogy küldjenek az olasz hatóságoknak olyan egészségügyi berendezéseket, eszközöket, amelyekre szükségük van.

Olaszországban van a Covid-19 járványnak a legtöbb halottja a világon, a helyi katasztrófavédelem statisztikája szerint – szombatig – 18 849.
Itáliát követi az Egyesült Államok, ahol a Johns Hopkins egyetem kimutatása szerint 18 637-en haltak meg.

Május 4-éig meghosszabbították a korlátozásokat Olaszországban

Keddtől megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-éig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást.

Giuseppe Conte televíziós tájékoztatójában túl korainak nevezte a kijárási korlátozás feloldását, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindítását.

„Nem semmisíthetjük meg az eddigi erőfeszítéseket, máskülönben újra kell kezdenünk mindent” – hangoztatta a római kormányfő arra utalva, hogy a fokozatosan, de nagyon lassan lefelé ívelő járványgörbe még nem engedi az óvintézkedések feloldását.

Apró engedményként keddtől megindulhat a fakitermelési és erdészeti tevékenység, ismét megnyithatnak a könyvesboltok, a papír-írószer üzletek, valamint a csecsemőcikkeket árusító boltok. Utóbbiakat a járvány februári kezdete óta született gyerekek szülei sürgették, mivel sehol nem tudnak beszerezni kisruhákat és babakocsikat sem.

Olaszországban az internetes termékszállítás is akadozik. Az említett boltokat fertőtlenítés után lehet újranyitni, korlátozott nyitvatartással, és a vevők csak szájmaszkkal és a biztonsági távolság betartásával léphetnek be.

Giuseppe Conte elmondta, hogy május 4-étől megkezdődik az úgynevezett második fázis, amikor a gazdaság bizonyos ágazatai újraindulhatnak. Ennek részleteit egy 17 tagú egészségügyi-gazdasági munkacsoport dolgozza ki, amelynek élére a vállalati menedzsmentben jártas Vittorio Colaót nevezték ki.

A gazdaságot újra kell indítani, nem várhatjuk addig, míg a vírus eltűnik – jelentette ki Giuseppe Conte.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2020. április 12., 10:34
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Az EU semmivel sem segítette Olaszországot eddig közben jönnek és jönnek a migrik …Ol o. padlón van ,azért segítette az USA. EU = 00.

    • User
     Dátum: 2020. április 12., 12:37
     ÉRTÉKELÉS: 2

     Miért is kellenne Németországot segíteni amikor ő az első számú haszonélvezője az EU-nak meg az eurónak?A nyertes mindent visz/ABBA/ alapon.Aztán vannak a kullogók,lúzerek…Görögo.,Olaszo.,a később felvett tagokat meg kihasználják ,értékeikre rátették a kezüket a multik..ipar,ásványi kincsek,termőföld,erdők,munkaerő .Egy olyan ország mint Románia svájci életszinvonalon kellenne legyen…miről is beszélünk?

     • User
      Dátum: 2020. április 14., 13:23
      ÉRTÉKELÉS: -2

      Olvasd el rendesen amit írtam. Németország segített az olaszoknak. Egyedül ők vállalták a más országból érkező súlyos betegek kezelését. Németorszég meg EU tag, vagyis az, hogy „az EU semmivel se segítette Olaszországot”, nem állja meg a helyét. Románia is segítette. Nem eléggé időben, de nem mondható, hogy EU-n belül nem történt semmi.

      A.

 • User
  Dátum: 2020. április 13., 10:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  67%-a az olaszoknak NEM kér az únyóból…leszerepelt sóhivatal.Most aztán vannak nagy tervek meg hangzatos beszédek.Anno Görögorszagot se mentették meg ,az IMF elé dobták őket meg kaptak rengeteg migrit a nyakukba ,mert ugye feltétele volt a ‘segítségnek’.

 • User
  Dátum: 2020. április 14., 14:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az EU intézményeiről van szó nem a tagállamokról!Azzal tudtak foglalkozni ,hogy milyen görbülete legyen az uborkának meg azzal ,hogy a Mozarella sajtot mennyi idejig kell érlelni ,a disznóknak játékot adni /ez nem vicc!/.Ne keverjük a nemzetállamok segítségét az elmúlasztott EU intézményinek segitségével!Tény az ,hogy az EU sokaknak kiábrándulást okozott.

 • User
  Dátum: 2020. április 14., 15:20
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Az EU a tagállamokat jelenti, pontosabban az államok közti közreműködést. Pont egyes tagállamok akadályozzása miatt nincs olyan sok mozgástere a bizottságnak és a parlamentnek. A költségvetése is kb. Ausztria szintjén van. Az uborka pedig rég lerágott csont, olvass utána mi is történt, már egyszer itt is leírtam. Érdekes dolog az EU-t és Brüsszelt szidni. Mintha ott nem a tagállamok küldöttjei volnának.

  A.

  • User
   Dátum: 2020. április 14., 22:09
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem maga az EU,hanem Tanácsa ,amely dönt a pénzek elosztásáról…Éppen most döntött ,hogy határvédelemre adnak Görögo.nak és Bulgáriának,Albániának a földrengés okozta károkra …és mennyit adtak Töröko .nak eddig az se semmi…nem lerágott csont hanem jó húsos…és még mennyit kell még adni! Majd ők adnak görbe uborkát mert már az is jó lesz.Románia a zöldségfélék és gyümölcsök kb 20%-a importból származik…gyökeresek,,hagyma,fokhagyma/40%…hihetetlen ,ugye? például Ausztriából!/.Mi a magyarázata?Várom a tippet,mert nekem van egy B tippem !Ok A?

 • User
  Dátum: 2020. április 14., 17:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Eu intezmenyei:egy hatalmas papir pusztito intezmeny,amely hatalmas penz forrasokat emeszt fol,de a hatekonysaga szinte 0.Csak a Ro-bol kikuldotteket kell meg nezni,csupa elit,,a tarsadalom kremje”