Felhívás!

Trump: az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából

Trump: az Egyesült államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából Külföld

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében.

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust “külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok “szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Leszögezte, hogy az amerikai kormány “életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. “Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta. Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

Donald Trump leszögezte: nem pénzügyi válságról van szó. “Ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, s nemzetünk és a világ is együttes erővel túl lesz rajta” – hangoztatta.

Közölte, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is. Elmondta, hogy a kisvállalkozásokat alacsony kamatú kölcsönökkel segítik majd, és egyes állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz: arra sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, amely a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.

Trump javasolta az amerikai idősotthonoknak is, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást.

Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

Az uniós intézmények vezetői nem értenek egyet az amerikai beutazási tilalommal

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatban fejezték ki nemtetszésüket csütörtökön Donald Trump amerikai elnök előző nap hozott döntésével kapcsolatban, miszerint az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából a koronavírus terjedése miatt.

“Egy globális válság idején együttműködésre és nem egyoldalú lépésekre van szükség. Az Európai Unió nem ért azzal egyet, hogy az Egyesült Államok mindenfajta egyeztetés nélkül hozott meg egy ilyen döntést” – olvasható az elnökök közös nyilatkozatában.

Charles Michel Twitter-üzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági fennakadásokat, amelyet az amerikai döntés okozhat, el kell kerülni.

A vezetők továbbá hangsúlyozták, hogy az unió határozott lépéseket tesz a koronavírus-járvány terjedésének korlátozására.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.