Felhívás!

Tovább terjed az orosz befolyás Afrikában

Tovább terjed az orosz befolyás Afrikában Külföld

Oroszország Közép-Afrikában “a szíveket és a gyémántot” akarja meghódítani – írta hétfői számában megjelent, terjedelmes helyszíni riportjában a The New York Times című amerikai napilap.

A lap munkatársa a Közép-afrikai Köztársaságba látogatva arról számolt be, hogy miután az ország elnöke, Faustin-Archange Touadéra Moszkva segítségét kérte az ország stabilitásának helyreállításához, egyre láthatóbb az orosz jelenlét a gyémántban gazdag közép-afrikai országban.

A Közép-afrikai Köztársaságban immár hat éve különböző lázadó csoportok támadják a központi kormányzatot és próbálják megszerezni a gyémántbányák feletti ellenőrzést. Korábbi lapértesülések is arról számoltak be, hogy a lázadók irányítják az illegális gyémántkereskedelmet. A belháború eddig több ezer ember életét követelte és több millióan váltak földönfutóvá. Touadéra elnök segítségkérése után a helyi katonákat kiképző orosz zsoldosok érkeztek az országba, és az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is egy volt orosz kém lett. “Helyi és nyugati tisztségviselők szerint az orosz jelenlét központi alakja Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa, akit az Egyesült Államok tavaly szankciókkal sújtott, mert segített finanszírozni a 2016-os amerikai választási folyamatokba beavatkozó információs háborút” – írta a lap.

Az Egyesült Államok egyébként éppen hétfőn hozott újabb büntetőintézkedéseket az orosz oligarcha ellen, mégpedig szintén az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás címén.

Az orosz külügyminisztérium “mélységes megdöbbenésének” adott hangot és ellenintézkedéseket helyezett kilátásba. “Ez a lázadás nagyon is sokba került országunknak. Senki nem sietett a segítségünkre, kivéve az Orosz Föderációt” – fogalmazott az amerikai újságírónak Albert Yaloke Mokpeme, Touadéra elnök szóvivője. Hozzáfűzte: “Oroszország segítségével képesek leszünk biztonságban tudni a gyémántbányáinkat”.

Oroszország segítségének azonban megvan az ára – állapította meg a The New York Times. Az ár: Moszkva képviselői üzleti megállapodásokat kötöttek arany- és gyémántbányászatra. A lap amerikai hírszerzési forrásokból úgy tudja: magának Prigozsinnak személyes jó kapcsolatai vannak az országban 2017 óta létrehozott bányászati, logisztikai és biztonsági cégekkel. Az orosz elnök bizalmasa állítólag részt vett a különböző lázadó csoportokkal folytatott béketárgyalásokon is néhány hónappal ezelőtt. Claudio Munoz chilei illusztrátor karikatúrája az orosz befolyás terjedéséről Afrikában.

A The New York Times azt állítja: Prigozsin szerepvállalása aggodalommal tölti el a nemzetközi politika szereplőit. Ezzel összefüggésben a lap emlékeztet arra, hogy tavaly három orosz újságírót gyilkoltak meg rejtélyes körülmények között. Mindhárman Prigozsin gyémánt-, és aranybányákhoz fűződő érdekeit és kapcsolatait próbálták meg feltárni.

A Közép-afrikai Köztársaság kormánya jelenleg is vizsgálódik az ügyben, orosz tisztségviselők cáfolták, hogy közük lenne az ügyhöz, Prigozsin szóvivője pedig nem kívánt válaszolni a The New York Times riporterének kérdéseire. A három áldozat, Orhan Dzsemal haditudósító, Alekszandr Rasztorgujev rendező és Kirill Radcsenko operatőr egy, a Wagner katonai vállalatról szóló film forgatásának céljából tartózkodtak az afrikai országban. A Wagner neve – amely nem meglepő módon szintén Prigozsinhoz köthető – már korábbi konfliktusokban is előkerült, például katonákat biztosított Oroszországnak a kelet-ukrajnai és a szíriai harcokhoz, és feltehetően a Közép-afrikai Köztársaságban és a szomszédos Szudánban is jelen van.

Az újságíró tapasztalatai szerint Oroszország a helyi médiában és a közösségi oldalakon is egyre erőteljesebben jelen van. Az országhoz köthető Facebook oldalakon egyre gyakrabban tűnnek fel oroszbarát témák és bejegyzések, olyan fotók jelennek meg, amelyek helybélieket mutatnak Oroszország-feliratos trikókban, továbbá a Bangui (az ország fővárosa) környékén lévő hirdetőtáblákon orosz zászlóval posztoló közép-afrikai katonák képei díszelegnek.

A Prigozsinhoz köthető egyik bányavállalat kórházakat és vágóhidakat épített, focibajnokságot szponzorált és szépségversenyt rendezett. A fővárosban létrehoztak egy elsősorban Oroszországra figyelő rádiót, amelynek sugárzási körzete nagyobb az állami rádióénál is. Emellett megjelent még egy – a The New York Times által propagandisztikusnak minősített – rajzfilm is, amely egy nagy és erős orosz medve történetét beszéli el.

A The New York Times véleménye szerint amióta az Egyesült Államok kivonult Afrikából, és nem kínál új politikai programokat, Oroszország “bevonult” a kontinensre, kiterjesztve jelenlétét a politikailag instabil, de természeti kincsekben gazdag országokban. A lap megjegyzi: a Szaharától délre fekvő több ország – köztük a Kongói Demokratikus Köztársaság vagy Guinea – is kért már segítséget Oroszországtól.

(MTI / Kitekintő)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.