Hirdetés
Hirdetés

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Dél-Európában, nő a hőhullám okozta halálozások száma is

Tovább pusztítanak az erdőtüzek Dél-Európában, nő a hőhullám okozta halálozások száma is Külföld

Európa déli országai napok óta küzdenek a hőhullámok okozta szélsőséges időjárással, amely a szárazsággal és az erős szelekkel együtt pusztító erdőtüzeket okoz. A tüzeknek számos halottja és sebesültje van, de a hőhullám is sok életet követel, csak Portugáliában már több mint ezer halálesetet okozott a hőség.

Hirdetés
Hirdetés

Portugáliában eddig összesen huszonöt kisebb-nagyobb tüzet jelentettek, az ország északi határához közeli Chaves és Murca településeken több mint 900 tűzoltó küzd a lángokkal.

A portugál katasztrófavédelmi hatóság (ANEPC) közlése szerint az elmúlt napok során az országban pusztító tüzeknek legalább három halálos áldozatuk van. További 223 sérültről tudni, közülük hat embert súlyos sérülésekkel kezelnek. Szerdáig 1055 embert szólítottak fel otthona elhagyására.

A portugál egészségügyi minisztérium közlése szerint július 7. és 18. között csaknem 1100 olyan haláleset történt, amelynek hátterében a hőség áll.

Spanyolország északnyugati csücskében fekvő Galicia régióban több mint 85 ház égett le és 1400 embert evakuáltak a lángok miatt. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hét elejei beszámolója szerint ebben az évben eddig 70 ezer hektárnyi területet égettek fel a lángok az országban.

A Madridból Galiciába tartó vonatközlekedés időszakosan szünetel a tüzek miatt.

A spanyolországi Carlos III Egészségügyi Intézet becslése már több mint 510 fölé teszi azoknak a haláleseteteknek a számát, amelyek hátterében a több mint egy hete tartó hőhullám áll.

Az olaszországi Toszkánában a helyi tűzoltóság szerdán arról számolt be, hogy Massarosa mintegy ötszáz lakosát kellett biztonságba helyezni a lángok elől, és Luccánál is tüzet észleltek. A vasárnap óta folyó oltási munkálatokat négy tűzoltó repülőgép és egy helikopter segíti.

Eugenio Giani, Toszkána kormányzója szerdán a Twitteren azt közölte, hogy még több repülőgépet rendeltek ki a helyszínre, az éjszaka során ugyanis a lángok elértek egy gáztartályt, amelynek következtében több robbanás is történt.

Az olasz-szlovén határnál mindkét országból kirendeltek tűzoltókat ahhoz az erdőtűzhöz, amely 350 hektárnyi területen pusztít. Helyi médiabeszámolók szerint itt is repülőgépeket és helikoptereket vetettek be az oltáshoz, a lángokat azonban egyelőre nem sikerült megfékezni.

Szicília és Szardínia szigetén az erdőtüzek miatt a legmagasabb szintű riasztást adták ki. Athéntól északra kedden szintén heves erdőtűz tört ki, amely nyolc településre jelent közvetlen veszélyt. A görög tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kedden 350 tűzoltó, több mint húsz repülőgép és helikopter, valamint száznál is több tűzoltóautó küzdött a lángokkal.

Az érintett településeken hét épületet és Penteli falu gyermekkórházát is evakuálni kellett. A görög ERT állami csatorna szerint eddig három tűzoltó és kilenc lakos szenvedett sérüléseket, őket kórházba szállították. Az ERT beszámolója szerint egy idős görög férfi önkezével vetett véget életének, miután az elmúlt években harmadszor égett le a háza.

Az Athént is érintő füstfelhő miatt annyira megromlottak a látási viszonyok, hogy a fővárost és a repteret összekötő autópálya egy szakaszát lezárták.

A tavalyi erdőtüzek után a görög kormány nemzetközi segítséget kért az idei nyárra, július eleje óta több európai országból már több száz tűzoltó érkezett Görögországba.

Franciaország délnyugati partjainál már több mint egy hete küzdenek a lángokkal a tűzoltók. A Bordeaux-tól délre fekvő Landiras és Teste-de-Buch települések közelében csak szerdára virradóra további 300 hektárra terjedt tovább az erdőtűz, amely immár csaknem 21 ezer hektárnyi területet égetett fel.

A hőhullám azonban nem csak Dél-Európát érinti, az Egyesült Királyságban a mérések kezdete óta először haladta meg a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet. Kedden a Heathrow repülőtéren 40,2, a dél-angliai Lincolnshire megyében, Coningsby településen pedig 40,3 Celsius-fokot mértek.

A londoni tűzoltóságot kedden több mint ezer helyszínre riasztották, a fővárosban tíz helyen ütött ki tűz a hőség miatt. A London keleti határán elterülő Wenningtonban több mint száz tűzoltó dolgozott egy gyorsan terjedő erdőtűz oltásán, amely lakóházakra is átterjedt, és amely miatt több családot is evakuálni kellett. A keddi londoni oltási munkálatokban tizenhat tűzoltó sérült meg.

Az Európai Unió Kopernikusz Atmoszféra-figyelő Szolgálata kedden arról számolt be, hogy az európai hőhullám súlyosbította a Dél-Európában, különösen Délnyugat-Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában jelenleg pusztító vegetációtüzek kiterjedését és intenzitását.

Egy nappal korábban az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja közzétette az “Aszály Európában – 2022. július” című jelentését, amely az európai aszálymegfigyelő központ munkája alapján ismerteti az európai aszályhelyzetet.

A hosszú ideje tartó szárazság oda vezetett, hogy jelenleg az EU területének 46%-án figyelmeztetési, 11%-án pedig riasztási szintű aszály van; a talaj nedvességhiánya stresszt okoz a növényeknek – közölte az Európai Bizottság.

Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban valószínűleg csökkenni fog a terméshozam. Bizonyos mértékben érintett lesz Németország, Lengyelország, Magyarország, Szlovénia és Horvátország is. Olaszországban a Pó folyó vízgyűjtőjén tapasztalható a legnagyobb mértékű aszály.

Az ENSZ kedden felszólította a vezetőket, hogy “tudatosítsák” az olyan kánikulahullámok súlyosságát, amilyen jelenleg is végigsöpör Európán, és amely várhatóan a klímaváltozás miatt a 2060-as évekig egyre gyakoribb lesz.

“Ezek a hőséghullámok gyakoribbak lesznek a klímaváltozás miatt”, számuk a következő évtizedekben megsokszorozódik – mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára egy genfi sajtótájékoztatóján.

“Remélem, hogy az ilyen jelenségek egy tudatosítási folyamatot indítanak el a kormányok szintjén, és a demokratikus országokban a szavazói megatartásra is hatással lesznek” – mondta a főtitkár a jelenlegi kánikulahullámra utalva.

Romániában az országos meteorológiai szolgálat (ANM) szerdán kánikulára és kellemetlen hőérzetre vonatkozó sárga és narancssárga kódjelzést adott ki, amely július 22-e és 24-e között az ország területének háromnegyedére lesz érvényes.

Elena Mateescu, az ANM vezérigazgatója úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy Románia jelenleg súlyos csapadékhiánnyal küzd, és a jelek arra utalnak, hogy a helyzet nem fog megváltozni, így valószínűleg ez lesz a történelem egyik legaszályosabb mezőgazdasági éve.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük