Hirdetés
Hirdetés

Több tucat áldozatot szedett az extrém forróság Észak-Amerikában

Több tucat áldozatot szedett az extrém forróság Észak-Amerikában Külföld

Három nap után véget ért a rendkívüli hőség az amerikai kontinens északnyugati partvidékén, kedden a hőmérséklet jelentősen csökkent, enyhe szél fújt a Csendes-óceán felől, de az időjárási katasztrófának több tucatnyi halálos áldozata van.

Hirdetés
Hirdetés

Az Oregon amerikai állambeli Portland és Salem, a Washington állambeli Seattle és a kanadai Vancouver városok térségében napokra megrekedt egy nagynyomású, forró légtömeg, és emiatt több mint százéves melegrekordok dőltek meg, Salemben és Vancouver közelében például több mint 47 Celsius-fokot is mértek.

Ezeken a szélességi fokokon viszonylag kevés légkondicionáló berendezést használnak a lakásokban, hivatalokban, most mégis túlterhelték a villamos hálózatot, a Washington állambeli Spokane-ban pedig áramkimaradást okoztak több ezer háztartásban.

Oregonban a hőség fennakadást okozott a vasúti közlekedésben, sok vendéglátóhelyet be kellett zárni, mert a szakácsok számára elviselhetetlenné váltak a munkakörülmények, de bezártak uszodákat is, mert sok vendég rosszul lett a nagy meleg miatt.

Bár a partvidék lakossága fellélegezhetett, beljebb a szárazföldön még a következő napokban is tarthat a rendkívüli hőség a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint. A kanadai Vancouverben és környékén legkevesebb 69 ember halt meg a hőséggel összefüggésben, zömmel idős emberek a hatóságok közlése szerint.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük