Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több százezer állatot ölnek meg rituálisan Nepálban

Több százezer állatot ölnek meg rituálisan Nepálban Külföld

Több ezer bivaly leölését kezdték meg kedden hindu hívők Nepál egy távoli szegletében, az ötévente megrendezett Gadhimai fesztivál a világ legnagyobb állatáldozatot bemutató szertartása.

Hirdetés
Hirdetés

Az indiai határhoz közeli Bariyarpur faluban 2014-ben mintegy 200 ezer állatot áldoztak fel – kecskéktől a patkányokig – a hatalom hindu istene, Gadhimai tiszteletére a szertatás utolsó két napján.

Az idei fesztivált szigorú biztonsági intézkedések közepette rendezik, mivel állatvédők a vérontás beszüntetését követelik. A ceremónia kecskék, patkányok, csirkék, sertések és galambok áldozati bemutatásával kezdődött, majd a falu sámánja testük öt pontjából ajánlott fel vért az istennek.

Kétszáz böllér, több ezer bivaly

Ezután mintegy 200 böllér éles kardokkal és késekkel bevonult egy futballpályánál is nagyobb, körülkerített területre, ahol több ezer bivalyt tereltek össze. Zarándokok százai másztak fel a körülötte lévő fákra, hogy láthassák az állatáldozatot.

„Az áldozatok bemutatása ma megkezdődött. Megpróbáltuk nem támogatni a szertartást, de az emberek hisznek ebben a több évszázados hagymányban és eljöttek ide, hogy felajánlják saját áldozatukat” – idézi az MTI Birendra Prasad Yadavot, a fesztivál szervező bizottságának a tagját.

Több ezer zarándok érkezett Nepálból és a szomszédos Indiából a Katmandutól mintegy 160 kilométerre délre fekvő településre, és töltötte az éjszakákat napokon át a szabad ég alatt, hogy láthassa a szertartást.

Nem tudták megállítani

Sokan ugyanakkor abban reménykedtek, hogy a véres hagyománynak véget vetnek, amikor a Gadhimai-templom vezetői 2015-ben betiltották a szertartást, majd egy évvel később a nepáli legfelsőbb bíróság is utasította a kormányt, hogy állítsa le a vérontást. Állatvédők közölték, hogy sem a kormány, sem a templom vezetése nem tartotta magát a tilalomhoz.

Az indiai hatóságok és önkéntesek a határon az elmúlt napokban ugyan elkoboztak számos áldozatnak szánt állatot a zarándokoktól és állatkereskedőktől, de nem tudták megállítani a zarándokok és állataik áradatát.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük