Hirdetés
Hirdetés

Több száz koala pusztulhatott el az ausztráliai bozóttüzekben

Több száz koala pusztulhatott el az ausztráliai bozóttüzekben Külföld

Az Új-Dél-Wales állam keleti részét szombat óta perzselő lángok eddig több mint 2200 hektárnyi területet pusztítottak el, köztük több száz koala élőhelyét. A Port Macquarie-i Koala Kórház elnöke, Sue Ashton szerint az érintett területen élő koalák genetikailag nagyon sokszínűek, nagyon jó a vérvonaluk.

Hirdetés
Hirdetés

„Nagyon jól tudnak alkalmazkodni például az élőhelyüket, vagy az éghajlatot érintő változásokhoz” – mondta a szakember, megjegyezve, hogy ez a populáció jelentősen segíthette volna a koalákra irányuló kutatásokat.

A déli irányba terjedő tűz megfékezését erős szelek nehezítik, a helyi tűzoltóság egyelőre senkit nem enged a térségbe. Ashton szerint a kórház személyzete csütörtök vagy péntek előtt nem kezdheti meg a keresést és mentést.

„Tűz eseten a koalák felmásznak a fák tetejére és apró gombóccá formálják magukat” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az állatok túlélhetik a lángokat, ha csupán megpörkölődik a bundájuk. „Ha viszont nagy tűz van, akkor élve eléghetnek” – mondta Ashton, akinek kórháza negyven erszényes befogadására alkalmas.

Az Ausztráliában őshonos koala a sebezhető fajok közé tartozik, mivel a populációjára egyre nagyobb fenyegetést jelent az urbanizáció, a mezőgazdasági célokat szolgáló erdőirtás, a kutyatámadások, a közúti balesetek, az erdőtüzek és a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídia.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint mára 43-100 ezer koala él a vadonban szerte Ausztráliában. A szervezet szerint súlyosan veszélyeztetettre kellene változtatni a faj természetvédelmi besorolását.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük