Több mint kétszáz amerikai polgármester kéri a fegyverellenőrzési törvény megalkotását

Több mint kétszáz amerikai polgármester kéri a fegyverellenőrzési törvény megalkotását Külföld

Több, mint kétszáz amerikai polgármester csütörtökön nyílt levélben kérte mindkét párt szenátusi vezetőit, hogy rövidítsék meg nyári szabadságukat és alkossanak új fegyverellenőrzési törvényeket.

Ez az a két város, ahol a hét végén a 31 halálos áldozatot követelő tömegmészárlásokat elkövették.

„Az El Pasóban és Daytonban e hét végén történt tragikus események ismét arra emlékeztetnek, hogy nemzetünk nem várhat tovább a szövetségi kormányzat cselekvésére, amely pedig szükséges lenne ahhoz, hogy ne juthassanak fegyverhez azok, akiknek nem lenne szabad fegyvert viselniük” – fogalmaznak az amerikai sajtóban is megjelent levelükben a városvezetők.

Nan Whaley daytoni polgármester úgy fogalmazott, hogy „a politika túl sokáig állt a cselekvés útjában, és mondhatom, az önök politikája túlságosan kisszerű, amikor arról van szó, hogy a barátaink és a szomszédjaink sebesülnek meg vagy veszítik életüket”.

Bryan Barnett, a polgármesterek országos szervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az amerikai városok biztonsága „nem pártpolitikai kérdés”. A képviselőház az idén februárban kétpárti támogatással már két olyan törvényt fogadott el, amely tovább szigorítaná a fegyvereket vásárlók ellenőrzését, a republikánus többségű szenátus azonban mindmostanáig nem volt hajlandó szavazni e törvényekről.

„E törvények elfogadása életfontosságú lépés lenne a fegyveres erőszak csökkentése érdekében” – hangsúlyozzák levelükben a polgármesterek.

Donald Trump amerikai elnök az elmúlt napokban ugyan többször is kifejtette, hogy ő személy szerint egyetértene a szigorúbb fegyverellenőrzési törvényekkel, de szerdán újságíróknak úgy fogalmazott, hogy „erre jelenleg nincs politikai étvágy”.

A The Washington Post című lap csütörtökön megjelent információi szerint a  befolyásos Országos Fegyverszövetség (NRA) vezetője, Wayne LaPierre kedden beszélt Donald Trumppal, és arra figyelmeztette, hogy a fegyvervásárlás és -tartás szigorítása „nem lenne népszerű” a republikánus táborban. A lap értesülései szerint LaPierre élénken érvelt a szigorítás ellen.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.