Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 20 emberéletet követelt eddig a szokatlanul hideg időjárás az Egyesült Államokban

Több mint 20 emberéletet követelt eddig a szokatlanul hideg időjárás az Egyesült Államokban Külföld

Több mint 20 emberéletet követelt eddig a szokatlanul hideg időjárás az Egyesült Államokban, kedden is háztartások milliói maradtak áramellátás nélkül – számolt be az amerikai sajtó.

Hirdetés
Hirdetés

Négy ember halt meg egy texasi lakástűzben, amelyet valószínűleg a kandallójukból kipattanó szikra okozott. Kentuckyban két ember vesztette életét, amikor járművük lecsúszott az útról, Houstonban meghalt egy férfi, akit elütött egy autó, miután balesete után kiszállt a gépjárművéből.

Missouriban szintén egy balesetben vesztette életét egy 59 éves férfi, miután autójával egy hókotróval ütközött. A téli vihar nem csak  rendkívüli hideget hozott. Egy észak-karolinai tengerparti városban tornádó is pusztított, amelyben három ember vesztette életét, tízen pedig megsérültek. A 257 kilométer per órás sebességű tornádó tucatnyi otthont rombolt le.

Az Egyesült Államokban a legsúlyosabb áramkimaradás Texasban volt, amely több mint 2 millió otthont és vállalkozást érintett. Több mint 250 000 ember veszítette el az áramellátását a keleti országrész egyes területein és további 200 000 ember maradt áram nélkül egy Oregon északnyugati részét sújtó jégvihar után.

A közműszolgáltatók Minnesotától Texasig többször áramszünetet rendeltek el, hogy így csökkentsék az elektromos hálózatok terhelését. A szakemberek szerint máshogy nem tudják kielégíteni az extrém hideg miatt felmerülő szélsőségesen magas hő- és áramigényt.

Kedden hajnalban több mint egy órán át tartó áramszünetek kezdődtek Oklahoma Cityben és a környékbeli településeken, miközben a hőmérők -22 fokot mértek. Az Oklahoma Gas & Electric közműszolgáltató cég később bejelentette, hogy nem terveznek újabb áramszünetet, de arra kérték a felhasználókat, hogy a termosztátokat maximum 20 fokra állítsák be a lakásokban és kerüljék a nagyobb elektromos készülékek használatát.

Az Entergy nevű szolgáltató – amely csaknem 3 millió villamosenergia-fogyasztóval rendelkezik – kedden este kapcsolta le az áramszolgáltatást Arkansasban, Louisianában, Mississippiben és Texas délkeleti részén. „Végső megoldásként döntöttünk így az elhúzódó áramkimaradások megelőzése érdekében, amelyek súlyos károkat okozhatnak az elektromos hálózatban.”- áll a vállalat közleményében.

Nebraska államban az áramszünetek szintén a szokatlanul hideg időjárás közepette következtek be. Omaha városában a hőmérséklet egyik napról a másikra minusz 30 fokra süllyedt, ami 25 éve a leghidegebb mért érték. Több városban is rekord alacsony volt a hőmérséklet. Minnesotában minusz 39 fokot, a dél-dakotai Sioux Falls-ban pedig minusz 26 fokot mértek.

Az extrém időjárás fennakadásokat okozott a légiközlekedésben. Országszerte több mint 2700 járatot töröltek. A legtöbbet, 800-at a Dallas Fort Worth nemzetközi repülőtéren és több mint 700-at a houstoni Bush Intercontinental repülőtéren.

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani. „Biden elnök közölte a kormányzókkal, hogy reagálni fog a segítségkéréseire, és minden további rendelkezésre álló szövetségi vészhelyzeti forrást felhasznál, hogy az érintett államok lakosságának segítséget nyújtson a történelmi vihar átvészelésében”. – álla Fehér Ház közleményében.

Az energiaellátás összeomlása után most víz nélkül maradtak az amerikaiak

Tovább tart a szokatlan hideg az Egyesült Államokban, az ország több déli államából szerdán vízhiányt is jelentettek.

Több állam, egyebek közt az Egyesült Államok második legnépesebbének számító Texas hatóságai szerint az áramkimaradások miatt a vízvezetékek megfagytak. Akadozik vagy leállt a vízszolgáltatás Louisiana, Tennessee és Oklahoma több városában is.

Texasban, ahonnan a legnagyobb áramkimaradásokat jelentették, mintegy hétmillió embert – a lakosság egynegyedét –  kértek a hatóságok a vízfogyasztás csökkentésére vagy szüneteltetésére, a 45 ezres Kyle város vezetősége egyenesen arra szólította fel az embereket, csak létfontosságú esetben használják a vizet, mert a város készletei vészesen fogynak.

Abilene városában egy ház teljesen leégett, mert a kiérkező tűzoltók az alacsony víznyomás miatt nem tudták eloltani a tüzet.

A Tennessee állambeli Memphis közműszolgáltatója szintén alacsony víznyomásról számolt be, hozzátéve, hogy több vízvezeték megfagyott, és eltört. A szolgáltató több praktikus tanáccsal is szolgált, egyebek közt arra kérte az embereket, rövidebben zuhanyozzanak, és lehetőleg várjanak a mosással péntekig.

A Louisana állambeli Shreveport egyik kórházában vihar miatt állt le a vízszolgáltatás, a vezetőség a tűzoltóság segítségét kérte.

Az ugyanebben az államban található Lake Charles város polgármestere, Nic Hunter szerdán azt mondta, ha nem nő a víznyomás, a helyi kórházak nem tudják ellátni a betegeket, akiket így máshová kell majd szállítaniuk.

Az AP hírügynökség szerint a szélsőséges időjárás eddig több mint harminc ember életét követelte.

Joe Biden amerikai elnök a héten telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani a történelmi vihar átvészelésében.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük