Hirdetés
Hirdetés

Több idő kell a párizsi Notre-Dame felújításához, mint Macron ígérte

Több idő kell a párizsi Notre-Dame felújításához, mint Macron ígérte Külföld

Sokkolta a francia társadalmat a párizsi Notre-Dame-székesegyház tűzkatasztrófája 2019-ben. 2020 egyik küldetése, hogy a teljes rekonstrukciót átfogóan készítsék elő, nyilatkozta a francia elnök, Emmanuel Macron a tűzeset után.

Hirdetés
Hirdetés

A korábbi állványzat a lángok eloltása után az épülettorzón maradt, így fémcsövek ezreit kell leszerelni a magasból. Egy 75 méter magas darut használnak a munkálatokhoz. Ez Európa egyik legmagasabb emelőszerkezete jelenleg.

A boltozat egy részének beomlásával nagy mennyiségű törmelék került a templombelsőbe. Ennek eltávolítása után következik a bútorzat és a díszítmények lebontása, elszállítása és renoválása.

Az orgona sípjait egyenként kell kitisztítani. Az északi toronyból leengedik a harangokat, azokat is restaurálják.

A Notre-Dame tűzkatasztrófája a környéket is beszennyezte, a terület megtisztítása is hatalmas munka.

A francia elnök ígéretet tett a gyors helyreállításra, Emmanuel Macron öt évet említett első nyilatkozataiban. Szakemberek szerint ez tarthatatlan egy teljes körű műemléki rekonstrukciónál, mert csak a falkutatás három évig is eltarthat egy ilyen hatalmas katedrális esetében.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 31., 8:20
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Az is megtörténhetik, hogy soha többé nem fogják ujraépiteni,mert ez eggy megrendelt kereszténység elleni merénylet volt,hogy vegyük eszre mi kezdödik Európában.

 • User
  Dátum: 2020. január 1., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Macron hamis kartyával játszott.Neki a szakértők biztos ,hogy megsúgták mi az igazság…de a Notre Dame-ot már egyszer meggyalázták a jakobinusok,amikor egy prostit /Maillard tancosnőt/az Ész Istennőjének avatták fel benne 1793-ban.Ha netán le kell bontani kivancsi volnék mit terveznének oda?