Hirdetés
Hirdetés

Három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Három halottja van az utrechti lövöldözésnek Külföld

Három halottja és kilenc sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott – közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint. A rendőrség egy Gokmen Tanis nevű 37 éves török férfit keres.

Az utrechti lövöldözés akár terrortámadás is lehetett – közölte hétfőn a holland rendőrség. A kormány székhelyén, Hágában is megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A lövöldözés egy villamoson történt, többen megsebesültek. A rendőrség tájékoztatása szerint egy teret lezártak a város központjától nem messze, és a mentők a helyszínen vannak. A tartományban maximális szintre emelték a terrorkészültséget.

Mark Rutte holland miniszterelnök aggasztónak nevezte az esetet, és rendkívüli kormányülést hívott össze. Az utrechti lövöldöző még szabadlábon van a rendőrség hétfői közlése szerint. Az incidensnek egy halálos áldozata van: egy nő, akit a város központjában, egy villamoson történt incidens után két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

Hirdetés
Hirdetés

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Hollandia repülőterein és fontosabb középületeinél, így az amszterdami Schiphol repülőtéren is – jelentették be a rendvédelmi szervek.

Pieter-Jaap Aalbersberg a holland terrorelhárítási hivatal vezetője sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a villamoson elkövetett lövöldözés – amelyben többen megsebesültek, egyikük halálosan – gyanúsítottja továbbra is szabadlábon van. Közölte azt is, hogy egyelőre rengeteg a bizonytalanság, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

A Hollandia középső részén fekvő, mintegy 350 ezres lélekszámú város egyetemét bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el házaikat.

Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta el Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője.

A határellenőrzést is megerősítették

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy megerősítették az ellenőrzést a német-holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz.

Hollandiában eddig ritkán fordultak elő hasonló támadások. Tavaly augusztusban egy németországi illetőségű, 19 éves afgán férfi két amerikai turistát késelt meg az amszterdami központi pályaudvaron. Szeptemberben a hatóságok hét embert vettek őrizetbe, akik állítólag nagyobb merényletre készültek az országban.

Spöttle: Aljas módot választott az utrechti lövöldöző

A rendőrség jelenleg igyekszik megakadályozni, hogy további áldozatok is legyenek – mondta az M1-en Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, a tettest lehetőség szerint élve kell elfogni, mert akkor még kihallgatható lehet.

Az elsődleges hírek szerint a férfi egy villamoson kezdett lövöldözésbe, előtte vélhetően hosszú percekig utazott együtt áldozatával. Az elemző szerint az egyik legaljasabb módszert választotta az elkövető, ugyanis egy zárt térben kezdett mészárlásba, az emberek behatároltan tudnak menekülni vagy fedezéket keresni. Az elkövetőnek több perce is volt tehát arra, hogy „kiválassza” a célpontjait – magyarázta Georg Spöttle.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük