Felhívás!

Terrortámadás történt Strasbourg központjában, többen meghaltak

Terrortámadás történt Strasbourg központjában, többen meghaltak Külföld

Három életet követelt a kedd este Strasbourgban, egy karácsonyi vásár közelében történt lövöldözés – közölte Christophe Castaner francia belügyminiszter szerdára virradóra, pontosítva  a korábbi híreket, amelyek szerint négyen vesztették életüket. Mint mondta, még tizenkét ember sebesült meg, hatnak kritikus az  állapota.

A tárcavezető közölte: magasabb terror készültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határok és a karácsonyi vásárok védelmét, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak.

Castaner szerint az elkövető kétszer is tűzpárbajba keveredett a biztonsági erőkkel kedd este. Először 20 óra 20 perckor, majd 21 órakor. Mint mondta: az elkövető továbbra is szökésben van, de a biztonsági erők 350 tagja kutat utána.

A miniszter úgy fogalmazott, a fegyveres férfi ismert ismert a rendőrség előtt, de terrorizmushoz nem köthető bűncselekmények miatt. Franciaországban és Németországban is elítélték korábban, börtönben is volt.  A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt, aki szerepel a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek lajstromán.

Castaner közölte, feloldják a kijárási korlátozásokat, miután több városrész órákon át le volt zárva. A karácsonyi vásár környékén lévő épületekben biztonságba helyezett emberek időközben ezeket elhagyhatták. A miniszter bejelentette, a strasbourgi városvezetés betiltja a tüntetéseket, felszabadítva a biztonsági erőket, hogy elfoghassák a tettest.

Hozzátette: a városi iskolák nyitva lesznek szerdán, de a szülőkre bízzák, ha a gyermekeiket otthon tartják. Az Európai Parlament (EP) zárlatát is feloldották, a képviselők – saját felelősségükre – elhagyhatták az épületet. Ezt Antonio Tajani, az EP elnöke közölte az ülésteremben összegyűlt képviselőtársaival. A városközpontba készülőknek elmondta, oda csak egy a rendőrség által biztosított konvojjal tudnak eljutni.

A párizsi főügyész, aki a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben illetékes, hangsúlyozta, hogy a tettes indítéka egyelőre nem ismert. A francia vádhatóság terrorcselekmény miatt indított vizsgálatot. Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de a dzsihadista weblapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepeltek a történtek miatt.

Emmanuel Macron francia elnök az egész ország szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és hozzátartozóikat. “A teljes nemzet szolidaritása Strasbourggal, az áldozatokkal és családjaikkal van – írta szerdára virradóra Twitter-üzenetben. Sajtóhírek szerint az államfő korábban válságtanácskozáson vett részt a belügyminisztériumban.

Francia sajtóértesülések szerint a lövöldözés elkövetőjét kedd reggel őrizetbe akarták venni.

A France Info műsorszolgáltató a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy a rendvédelmi szervek nem találták otthonában a 29 éves, gyilkossági kísérlettel vádolt gyanúsítottat. Két, névtelenséget kérő rendőrségi forrás ugyanakkor arról számolt be, hogy a férfi lakását egy rablással összefüggésben kutatták át a hatóságok.

Külügyminisztérium: nincs román áldozat

A külügyminisztérium jelenlegi információi szerint nincs román állampolgárságú személy a strasbourgi merénylet áldozatai között és senki nem kért konzuli segítséget.

A külügyi tárca közleménye szerint Románia Strasbourgi Főkonzulátusa figyelemmel kíséri a Kleber-téren kedd este történt események kimenetelét, és folyamatosan kapcsolatot tart fenn a helyi hatóságokkal, készenlétben állva arra az esetre, ha segítséget kellene nyújtania.

A minisztérium emlékeztet, hogy az érintett román állampolgárok a +33 369.321.938-as, vagy sürgősségi helyzetben a +33 6.27.05.00.22-es telefonszámon kérhetnek segítséget.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 12., 15:00
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ennyi migráns ha nem elég akkor engedjenek be még többet a gyarmataikról! Annak idején jó volt a manna, most kicsidenként kapják a golyót, sajnos az ártatlanok!

 • User
  Dátum: 2018. december 13., 7:14
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Túl sokat nézted az Orbán csatornát! “A rendőrség a 29 éves strasbourgi születésű Cherif Chekattként azonosította a lövöldözőt” Hol vannak itt mirgránsok?

 • User
  Dátum: 2018. december 14., 12:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Na éppen itt van a baj!A 2.vagy 3. generáció ,de attól még radikális iszlamisták és tessék itt az eredménye.A lényeg mindenben az ,hogy hogyan ,milyen környezetben szocializálódott .Magyarul-kutyából nem lesz szalonna,de lehet mondta egy tanárom valaha ,de akkor is kutyaszalonna lesz!De ezt legalább semlegesítették/kaput/,mert még jöttek volna a simogatók hogy mentsék fel,hogy azért gyilkolt,mert más a kultúrája.Viccnek is rossz,de igaz is lehet.