Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szobrot kapott a bitcoin atyja Budapesten

Szobrot kapott a bitcoin atyja Budapesten Külföld

Csütörtök délután a budapesti Graphisoft Parkban felavatták a világ első bitcoinszobrát. Gergely Réka és Gilly Tamás alkotása a bitcoin kriptovaluta és a mögötte lévő blokklánc-technológia alapítójának, Nakamoto Szatosinak állít emléket.

Hirdetés
Hirdetés

A bronz mellszobor közösségi finanszírozásból készült el, a költségeket a hazai kriptoközösség tagjai és magánszemélyek fedezték. Az alkotás egy arc nélküli, kapucnis alakot ábrázol, ami egyszerre utal a titokzatos Nakamotóra és az internet népére. A szobor arcát az alkotók erősen felpolírozták, így aki ránéz, az saját magát láthatja benne.

A Nakamoto Szatosi egy álnév, az sem biztos, hogy csak egy embert takar, és több mint tíz éve szinte semmit sem lehet tudni róla. A szobor ötletgazdája, Györfi András szerint valójában nem is Nakamoto személye az igazán fontos. Úgy véli, a bitcoin új fejezetet nyitott az internet történetében, aminek nyomán új digitális pénzeszközök születtek, a bitcoin mögött álló blokklánc-technológia pedig jobb hellyé tette a világot.

Mint írta: „Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki, és számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. Ez pedig a jelek szerint olyan örökség, melynek érdemes emléket állítani.”

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 20., 12:13
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A súlyosan ballib Telex csak azt felejtette el megírni, hogy a Graphisoft Park Budapest III. kerűletében van, amelynek a polgármestere Kis László, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott szélhámos!