Felhívás!

Szinte már csak a németek hisznek az EU-ban

Szinte már csak a németek hisznek az EU-ban Külföld

Az Európai Uniónak megalakulása óta nem kellett akkora kihívásokkal szembenéznie, mint 2020-ban. A brexit és a menekültválság által megtépázott Európának most egy világjárvánnyal és a nyomában loholó gazdasági válsággal is meg kell küzdenie. Mindezt úgy, hogy a populista politikusok inkább szétszakítják, mint megerősítik az integrációt. 

A Redfield és a Wilton Strategies kutatóintézetek azon kérdésére, hogy az unióban szeretnének-e maradni, a németek 64%-a válaszolt igennel, míg Olaszországban és Franciaországban ez az arány csak 50% körüli volt.

Ha az EU megítélését nézzük még baljósabb a helyzet. Csak minden második német és harmadik olasz, illetve francia véli úgy, hogy több jót kap az integrációtól, mint rosszat. Az euroszkeptikusok aránya pedig 30% körül jár.

Éppen ez a bevándorlásellenes és protekcionista hangulat vezetett a brit kilépéspártiak 2016-os győzelméhez is. De vajon az uniós polgárok szerint fellendülést, vagy bukást hoz majd a brexit a szigetországnak?

A németek továbbra is hisznek az európai egységben és 58%-uk szerint az Egyesült Királyság lakói nem fognak nyerni a kilépésen. A megkérdezett olaszok, franciák és britek többsége szerint viszont a választók jól döntöttek, és a brexitnek hosszútávú előnyei lesznek.

Az euroszkepticizmus terjedése elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek nem látják át a brüsszeli bürokrácia működését. Bár az Európai Parlament képviselőit közvetlenül választják, a legtöbb uniós vezetőnek alacsony a legitimitása a tagországokban.

Ez magyarázat lehet arra is, hogy miért vannak mind a három országban többségben azok, akik szerint az EU nem a nemzeti érdekeiket tartja elsősorban szem előtt.

A csütörtökön kezdődött uniós csúcson kiköszörülhetnék a csorbát az állam és kormányfők, ha sikerülne egyetérteniük olyan kérdésekben, mint a klímaváltozás, a járványkezelés és a kereskedelem. Addig viszont amíg a gazdasági vagy menekültválság nem egyformán sújtja a tagállamokat, nem valószínű, hogy bármelyikőjük is feladja majd választói érdekeit.

(Euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 16., 9:42
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Minden engedély, elvárás az unios normáknak kell megfeleljen bezzek a kanalizálás és a vizvezetés a településeken az valahogy nem kell eu normákhoz igazodjon. Milyen csoda?!

 • User
  Dátum: 2020. október 16., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nem tanultak a történelemből!A birodalmi hegemóniára törekvő államformátumok sorsára jut az EU is.Nézzük csak…Babilón,Perzsia,Makedónia,Római Birodalom,Frank Birodalom,Német-római Birodalom(I. Otto ugye ,díjat neveztek el róla)Bizánci Birodalom Török Birodalom,Habsburg Birodalom,Napoleon összetákolt birodalma ,Cári Birodalom,III.Reich,Szovjetúnió…Nem tudom miért is erölködnek az Európai E Államok létrehozásával ?Értem én a reflexeket…a németeknél mindig visszatérnek az európai hegemóniára való törekvések…bármi áron …Németország tönkretétele árán is!Az I és Ii Világháború kirobbantása ,napjainkban a migránsok betelepítése.A németek pedig mindig hajlamosak voltak ,hogy ők kitűnjenek ,ők legyenek a legradikálisabbak mindenben… III.Reich -nácizmus,NDK-kommunizmus,most migráció és az EU dominációja.

 • User
  Dátum: 2020. október 16., 10:34
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nincs mit csodalkozni ez az egesz UNio egy vicc,arra lett letrehozva hogy a nemetek uraljak Europat fegyver nekul es rakenyszeritsek az akaratukat mas nemzetekre lasd migracio

  • User
   Dátum: 2020. október 17., 1:45
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Sötét középkor kell nekünk vas határkerítéssel – egyesek nem nosztalgiázni akarnak hanem újra átélni azt:)))- se be se ki – minek nekünk Eu de addig is küldje csak a felzárkózási pénzt, mert az jár nekünk – ja, és mindenki maradjon ott ahol van és kussoljon – szabadságát/szabadidejét töltse na meg persze a nagy jövedelmét költse el a sarki kocsmában ahol a kerszténység zászlaja alatt a másként gondolkodókat Alien-nek tituláljuk legjobb esetben – a szomszéd kertje mindig szarabb:)))) ezt mindenki tudja

   • User
    Dátum: 2020. október 17., 18:03
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ahogy olvasom írását ugy tűnik ,hogy nem a Föld bolygón él.Óbégat ,hogy nem mehet határokon túl mert le van zárva…akkor informálom ,hogy a fényes Nyugat országaiban kijárási tilalmat vezetnek be vasárnaptól az ugye ,nemlétező járvány ,miatt.Máskülönben az említett ,vaskerítés'(miből is kéne csinálni ,talán vasutánzatú műanyagból ?-mert már fautánzatosat láttam…)az az illegális,magyarul nem törvényes migránsok miatt van több országban!

   • User
    Dátum: 2020. október 18., 14:31
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A vaskeritést az osztrák határon létező ,kapu oldalsó szárnyakkal’ létesítményt érted?Erröl jut eszembe Fülig Jimmy naplója..,ször Egmonttal találkozám és vele volt a segédszárnyas’.Na ilyen nevet adott az osztrák határzárnak az osztrák kancellár W.Faymann.De Fülig Jymmy legalább mulatságos volt,Faymann pedig szánalmas,röhejes.

   • User
    Dátum: 2020. október 18., 23:26
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Máskülönben Merkelmami nemrég mondta be ,hogy mindenki maradjon otthon, hacsak nincs valami elhalaszthatatlan dolga.Maradjon veszteg ahol most van és rendeljen online amit és amennyit akar a curier rapid kiviszi ,nem kell a sarki kocsma bútorzatát koptatni.

 • User
  Dátum: 2020. október 18., 11:50
  ÉRTÉKELÉS: 3

  ,Se be ,se ki’…miért kell hülxeségeket írni…Nagylaknál feltorlódnak az autók ,annyian mennek kifele meg befele…ugye Románia nem Schengen…a hollandok min dig megvétózták pedig Juncker tataámoros pillanatában megigérte…hol van már!? eltünt ,talán egy szanatóriumba…kérdem én,a nagytekintélyü Károly-és Otto díjjal rendelkező elnök miért nem veti fel a csatlakozást…hát persze neki fontosabb kiállni és kinyögni néhány ,körmondatot ‘,mint Potrien őrmester amikor végre találkozott a francia elnökkel…A három testőr Afrikában.