Felhívás!

FRISSÍTVE: Szeptemberben érkezett Európába a nizzai merénylő

FRISSÍTVE: Szeptemberben érkezett Európába a nizzai merénylő Külföld

Szeptemberben érkezett a dél-olasz Lampedusa szigetére, majd innen jutott tovább Franciaországba a nizzai merénylő – értesült az olasz sajtó csütörtökön.

 A 21 éves Brahim Ausszaui egy migránsokat szállító hajóval érkezett szeptember 20-án Lampedusára. Azon a napon “ostrom” alatt volt a sziget – írták a hírügynökségek: több mint harminc migránshajó kötött ki, hatszáznegyvennégy személlyel. Brahim Ausszaui egy húsz fős tunéziai csoport tagjaként érkezett. Egy napig a lampedusai Imbriacola táborában volt, utána feltették a Rhapsody karantén-hajóra.

Több mint két hétig karanténban volt, majd a hajóval a pugliai Bariba szállították, ide október 8-án érkezett meg. Bari migránsközpontjából október 9-én elengedték. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. A kiutasítási rendelet értelmében illegális bevándorlóként öt nap alatt el kellett hagynia Olaszországot.     

Franciaországba önerőből jutott el. Sajtóértesülések szerint az olasz titkosszolgálati szervek a férfi pontos útvonalát próbálják felderíteni.     

“Ha a nizzai merénylő valóban Lampedusán kötött ki, majd Bari után szabályosan nyoma veszett, akkor Luciana Lamorgese belügyminiszter kérjen bocsánatot a franciáktól, és mondjon le” – szögezte le Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője. Közösségi oldalán Salvini azt kérdezte, hány ezer terroristát “látott el, tartott el és kényeztetett” a “cinkos” Conte-kormány. Hangoztatta, hogy a “baloldali zsenik” kigúnyolták Salvinit, amikor azt állította, hogy a terroristák a migránshajókkal érkeznek. A Liga vezetője megjegyezte, hogy közben őt állítják bíróság elé, amiért megállította a migránshajókat ezzel nem csak Olaszországot, hanem egész Európát védelmezve.    

Mariastella Gelmini, a szintén ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője Lamorgese azonnali parlamenti meghallgatását sürgette. Gemini kijelentette, a hírek szerint a férfi zsebében az olasz Vöröskereszt papírjait találták meg.     

“Hogyan működik ez, illegális bevándorlók és terroristák érkeznek Olaszországba, a tehetetlen kormány pedig azonosítja őket, majd hagyja, hogy szabadon menjenek, amerre akarnak Európában?” – tette fel a kérdést Gelmini.

Salvatore Martello lampedusai polgármester szerint a történtek ismételten rámutattak arra, hogy szükség van a migráció kezelésének módosítására. “Nem lehet a határtérségeket terhelni a befogadással” – jelentette ki.     

Év eleje óta több mint 27 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, jelentős többségük a dél-olaszországi szigetek partjaira.     

Korábban a 2015-ös párizsi terrortámadások egyes tettesei, valamint a 2016-os berlini kamionos merénylet elkövetője is Olaszországon keresztül érkezett Európába.

FRISSÍTÉS: Válságos állapotban van a merénylő

Lampedusán keresztül érkezett Európába, majd az olasz Vöröskereszt papírjaival jutott el Franciaországba október elején a nizzai merénylő, akit jelenleg kórházban ápolnak, az állapota válságos – közölte csütörtök esti sajtótájékoztatóján francia terrorelhárítási ügyész.

Jean-Francois Ricard az újságíróknak elmondta, hogy a 21 éves Brahim Ausszauinál a merényletben használt kés mellett két másik kést is találtak, valamint az iszlám szent könyvét, a Koránt, továbbá két telefont.

Ricard leszögezte, vizsgálat indult annak kiderítésére, voltak-e a férfinak bűntársai, és hozzátette, a merénylő nem volt a terrorelhárító szolgálatok látókörében.

Az AP hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, a férfi vélhetően egyedül hajtotta végre tettét.

Ausszaui csütörtök reggel, vonattal érkezett a városba, és reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a dél-franciaországi város központjában álló bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki a bazilikához közeli egyik bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.