Felhívás!

Szakadhat a Republikánus Párt Donald Trump miatt

Szakadhat a Republikánus Párt Donald Trump miatt Külföld

Többtucatnyi republikánus párti volt tisztségviselő tárgyal egy új, jobbközép párt megalapításáról az Egyesült Államokban, mert úgy látják, hogy a párttagság nagy része nem hajlandó szembeszegülni Donald Trumppal, a novemberi választáson vereséget szenvedő volt elnökkel és “a demokráciát aláásó kísérleteivel”.

Az illetők volt republikánus kongresszusi tagok, Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush és Trump kormányának volt tisztségviselői, volt nagykövetek és stratégiai tervezők. Erről négy olyan ember beszélt a Reuters hírügynökségnek szerdán, aki részt vesz ezeken a megbeszéléseken.

Ennek keretében múlt pénteken több mint 120-an vettek részt egy virtuális tanácskozáson. Mint mondták, az “elvszerű konzervativizmus” hívei, ami egyebek között az amerikai alkotmányhoz és a jogállami elvekhez, vagyis olyan eszmékhez való ragaszkodást jelent, amelyeket szerintük Trump nem tart tiszteletben. Aggasztja őket, hogy a leköszönt elnök még mindig nagy befolyással van a republikánusok többségére, és hogy a párt elhajlott az idegengyűlölet és a nacionalizmus felé. Az a tervük, hogy az új párt némely választásokon indítson saját jelölteket, másokon pedig támogasson más jobbközép jelölteket, legyenek akár republikánus, akár demokrata, akár független jelöltek.

Evan McMullin, aki a képviselőházi republikánus csoport politikai főigazgatója volt, és függetlenként indult a 2016-os elnökválasztáson, a Reutersnak elmondta, hogy részben ő szervezte meg a pénteki konferenciát a Zoom platformon. A másik három nyilatkozó azt kérte, hogy nevük maradjon titokban.

A Reuters szerint az elszakadásról szóló tárgyalások jól érzékeltetik azt a párton belüli nagy törést, amelyet Trump kitartóan hangoztatott hamis állítása az elcsalt választásról és a Capitolium január 6-i ostroma idézett elő.

A konferencián több résztvevő is elmondta: különösen az döbbentette meg, hogy ezen a napon, amelyen a kongresszusnak formailag igazolnia kellett Joe Biden választási győzelmét, és ez ugyan késést szenvedett az ostrom miatt, de végül megtörtént, a republikánus pártiak több mint fele – nyolc szenátor és 139 képviselő – nemmel szavazatott Biden győzelmének hitelesítésére. A republikánus szenátorok többsége azt sem támogatja, hogy az impeachment-eljárásban, amelyet a demokrata többségű képviselőház szavazott meg Trump ellen a Capitolium elleni ostromra való felbujtás vádjával, elítéljék őt.

“A Republikánus Párton belül sokan váltak radikálissá, és veszélyt jelentenek az amerikai demokráciára. A pártnak vissza kell térnie az igazságosságra, észszerűségre való törekvéshez, a kezdeti ideálokhoz, vagy különben szükség lesz valami újra” – jelentette ki McMullin. A konferencián többen az új párt megalapítását támogatták, mások csak egy külön frakció létrehozását, amely működhetne a párton belül és kívül is – tette hozzá.

A szakadárok tisztában vannak azzal, hogy az Egyesült Államok politikatörténetében számos kudarcba fulladt kísérlet volt már egy-egy harmadik országos párt megalapítására – jegyezte meg a hírügynökség.

A Reuters megkérdezett párton belüli Trump híveket is erről a szakadár törekvésről. Jason Miller, Trump egyik szószólója azt mondta: “Ezek a balfácánok már akkor elhagyták a pártot, amikor Joe Bidenre szavaztak”.

A Republikánus Párt központi bizottságának egyik tagja pedig visszaidézte a testület elnökének, Ronna McDanielnek egy januári nyilatkozatát, miszerint “ha továbbra is egymást támadjuk, ha ellentétek vannak a párton belül, akkor nem tudunk koncentrálni a 2022-es félidős választásokra”.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.