Súlyos cunami Indonéziában: közel 200 halott, legalább 700 sérült

Súlyos cunami Indonéziában: közel 200 halott, legalább 700 sérült Külföld

Súlyos szökőár csapott le az Indonéziához tartozó Szunda tengeri szorosra helyi idő szerint szombat este: már 168 halottról és 700 sérültről érkezett jelentés. Az áldozatok többsége belföldi turista, a legtöbben, 33-an Banten tartomány Pandeglang térségében vesztették életüket. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

A cunami a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében keletkezett, Banten és Lampung tartományokat érintette. A BBC-n olvasható beszámolók szerint egész nap érezhetően aktív volt a vulkán, és a cunami két hullámban érkezett, az első volt a nagyobb, erősebb. A közösségi médiában kering egy mobillal felvett videó, amelyen az látszik, ahogy egy helyi zenekar, a Seventeen koncertje közepén csap le a szökőár az együttesre és a közönségre:

Indonesia tsunami: Wave crashes into Seventeen Band's concert

VIDEO: The moment of pandemonium after the tsunami crashed into a concert at a resort in western Java, while Indonesia's Seventeen Band was performing.Warning: Some might find this video distressing.

Publicată de Channel NewsAsia pe Sâmbătă, 22 decembrie 2018

Sutopo Purwo Nugroho, a katasztrófavédelem szóvivője közölte: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott.

Az indonéziai fővárostól, Jakartától 200 kilométerre fekvő Krakatau vulkán június óta több alkalommal is kitört. Pénteken 400 méteres magasságba lövellt hamufelhőket, az indonéziai geológiai ügynökség azt tanácsolta, hogy senki se közelítse meg a tűzhányó kráterének 2 kilométeres körzetét.

Beszámolók szerint egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Lampung tartományban több mint 100 épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.

A legfrissebb hivatalos összesítés szerint 430 otthonban, 9 szállodában és 10 hajóban keletkeztek súlyos károk.

Több helyi lakos is azt mondta, hogy nem volt megfelelő figyelmeztetés arról, hogy cunami éri el a partokat.

A katasztrófavédelem elnézést kért, amiért egy szóvivőjük először arról beszélt, hogy nem cunami történt, és arra kérte az embereket, hogy ne pánikoljanak. Később azt mondta, az zavarta meg, hogy nem észleltek földrengést, írja a BBC.

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket. 14 éve, 2004-ben, szinte pontosan ugyanekkor, az év végén egy hatalmas földrengés okozott cunamit az Indiai-óceánon. Akkor több mint 200 ezren haltak meg.

(Index)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.