Hirdetés
Hirdetés

Stoltenberg: Moszkva jelentős létszámú haderőt küldött Fehéroroszországba

Stoltenberg: Moszkva jelentős létszámú haderőt küldött Fehéroroszországba Külföld

Oroszország jelentős létszámú csapatokat, mintegy 30 ezer katonát és modern fegyvereket küldött Fehéroroszországba az elmúlt napokban, ez Moszkva legnagyobb katonai művelete a szomszédos ország területén a hidegháború vége óta – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön, a macedón miniszterelnökkel, Dimitar Kovacsevszkivel tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

“Moszkva egyebek között Szu-35-ös nehézbombázó repülőgépeket, kettős képességű, rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat, SZ-400 Triumf légvédelmi rakétákat és különleges alakulatokat (Szpecnaz) is Fehéroroszországba vezényelt, mindezt az orosz éves nukleáris hadgyakorlattal kombinálva” – tette hozzá a főtitkár. Stoltenberg ismételten a feszültség csökkentésére szólította fel Oroszországot.

Az ukrán határon történő orosz csapatösszevonásokkal kapcsolatban a főtitkár figyelmeztetett: “minden további orosz agressziónak súlyos következményei lesznek, és nagy árat kell fizetni érte”. Megismételte, hogy a NATO továbbra is készen áll arra, hogy érdemi párbeszédet folytasson Oroszországgal.

“A szövetségesek készek tárgyalni a NATO-Oroszország kapcsolatról, az átláthatóság növeléséről, a fegyverzetellenőrzésről, a leszerelésről és a nukleáris biztosítékokról. A NATO azonban nem fog kompromisszumot kötni az alapelvek tekintetében: minden nemzet joga, hogy megválassza saját útját, és a NATO megvédi szövetségeseit. Elkötelezettek vagyunk a politikai megoldás mellett, de fel kell készülnünk a rosszabbra” – emelte ki.

Stoltenberg üdvözölte Washington szerdai bejelentését, miszerint további erőket telepít Németországba, Lengyelországba és Romániába. “Ez az elkötelezettségük erőteljes szimbóluma” – mondta.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük