Felhívás!

FRISSÍTVE: Ritka és súlyos gyulladásos szövődménye lehet a koronavírusnak gyerekekben

FRISSÍTVE: Ritka és súlyos gyulladásos szövődménye lehet a koronavírusnak gyerekekben Külföld

Ritka és súlyos gyulladásos szövődménye alakulhat ki a koronavírusnak gyermekeknél – figyelmeztetett az amerikai betegségmegelőzési központ helyi idő szerint csütörtökön.

A több szervet érintő gyulladásos szindrómára akkor gyanakodhatnak az orvosok, ha a páciens a vizsgálat idején vagy a közelmúltban megbetegedett a Covid-19-ben, vagy kapcsolatban állt fertőzöttekkel, legalább 24 órán keresztül minimum 38 fokos láza volt, kórházi ellátásra szorul, a vérképe gyulladásra utaló jeleket mutat, és legalább két szervével kapcsolatban panaszai vannak, amelyek lehetnek a szív, a vesék, a tüdők, a bőr vagy az idegrendszer.

A tünetegyüttes neve és meghatározása hasonlóságot mutat az európai orvosi gyakorlattal, miután innen jelentették az első eseteket néhány héttel ezelőtt. A gyulladásos szindrómát legalább 110 New York-i gyermeknél diagnosztizálták, és más amerikai államokban is felbukkant a jelenség. A betegek közül néhányan életüket is vesztették.

Egyes gyermekekben a Kawasaki-kórhoz hasonló tünetek mutatkozhatnak, amely a vérerek tágulatával és gyulladásával, illetve szívproblémákkal jár. A diagnosztizált páciensek mindegyike kiskorú volt, a betegségmegelőzési központ egyelőre nem tud róla, hogy a tünetegyüttes felnőttekben is kialakulhat-e.

A központ arra kérte az orvosokat, hogy a gyanús eseteket jelentsék a helyi vagy az állami egészségügyi részlegnek. A szindróma megjelenését kell feltételezni minden Covid-19-cel összefüggő gyermekhalál esetében.

A gyermekek a felnőtteknél ritkábban fertőződnek meg az új koronavírussal, és a betegség lefolyása náluk enyhébb. Ugyanakkor tünetmentes hordozóként nagy szerepük lehet a járvány terjesztésében.

FRISSÍTÉS: Meghalt egy gyerek Franciaországban

Meghalt egy 9 éves gyermek a dél-franciaországi Marseille-ben, aki a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményeiben szenvedett – közölte pénteken a kezelőorvosa. A járvány kezdete óta 125 francia gyereknél jelentkeztek hasonló tüntetek, de ez az első ilyen típusú haláleset Franciaországban.

A kisfiú a marseille-i La Timone kórház gyerekgyógyászati intenzív osztályán szombaton hunyt el, ahova egy héttel korábban a Kawasaki-kórra emlékeztető súlyos szívizomgyulladással szállították be, s neurológiai problémái is voltak.

 “A kisfiúnak volt egy szívrohama még otthon, a szülők azonnal hívták a mentőket, akik behozták hozzánk a gyereket” – mondta Fabrice Michel főorvos a France2 közszolgálati televízió híradójában. A gyereket tesztelték a koronavírusra is, kiderült, hogy úgy esett át a Covid-19 fertőzésen, hogy annak a tüneteit nem produkálta. “Erősen azt gyanítjuk, hogy a szívroham a koronavírus egyik szövődménye volt” – hangsúlyozta az orvos, aki hét napig kezelte a kisfiút, de megmenteni nem tudta.

A járvány március 1-i kezdete óta 125 francia gyereknél jelentkeztek hasonló tünetek, a gyerekek átlagéletkora 8 év. Közülük 65-en kerültek intenzív osztályra, de a marseille-i kisfiú az első, aki belehalt a betegségnek ezen formájába. Az elmúlt három hétben már jelentősen csökkent a megbetegedések száma.

Több nyugati ország is jelezte, hogy gyerekeknél feltehetően a koronavírusnak a Kawasaki-kórhoz hasonló, ritka és súlyos gyulladásos szövődményei jelentkeztek. Nagy-Britanniában egy 14 éves, New York-ban pedig 5 éves gyerek halt bele a betegség ezen formájába, amelynek tünetei magas láz, hasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint a skarlátra emlékeztető bőrkiütés. A francia egészségügyi hatóságok szerint a gyulladásos szövődmény és a szívroham “sokkal inkább jellemző” a Covid-19 fertőzéssel összefüggésbe hozható esetekben, mint a klasszikus Kawasaki-kór esetében.

A marseille-i orvos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon kevés gyereket érint a betegség ezen formája, és az egyetlen haláleset szerinte nem ad okot különösebb aggodalomra. Tanácsos azonban orvoshoz fordulni, amennyiben a gyerekek legalább két napig lázasak vagy a koronavírus tüneteit mutatják – tette hozzá.

FRISSÍTÉS 2: Vizsgálja a helyzetet a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja a koronavírus és egy ritka gyulladásos gyerekbetegség kapcsolatát – közölte pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Beszámolt arról, hogy az első értesülések szerint a gyermekbetegség legújabb esetei kapcsolatban állhatnak a SARS-CoV-2 vírussal. Szorosabb együttműködésre sürgette világszerte az orvosokat a tünetegyüttes jobb megértése érdekében.

A WHO főigazgatója hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb a szindróma pontos leírása, kiváltó okainak meghatározása és a lehetséges kezelési eljárások kidolgozása.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.