Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Potápi: Johannis kijelentése sértő az egész magyarságra nézve

Potápi: Johannis kijelentése sértő az egész magyarságra nézve Külföld

Klaus Johannis kijelentései nemcsak rendkívül tiszteletlenek és arrogánsak, de mélységesen sértőek mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve – jelentette ki a Pesti Srácok megkeresésére Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Hirdetés
Hirdetés

Mint kiemelte, Johannisnak erdélyi szászként tudnia kellene, mit jelent a kisebbségi lét, és hová vezet, ha egy nemzeti közösség teljesen elveszíti identitását és önállóságát. Ismert, a román elnök a Parlament előtt lévő magyar autonómiatervezet kapcsán egy tévéinterjúban riasztotta éles hangon a román politikusi garnitúrát, amely szerinte tétlenségével lényegében a magyaroknak adja Erdélyt. 

A botrányos mondatok az államfő egy televíziós beszédében hangzottak el, azzal kapcsolatban, hogy a parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a bukaresti parlament két magyar képviselője, Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt nyújtott be tavaly decemberben és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki. Johannis szokatlanul élesen úgy fogalmazott, a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak. Ráadásul magyarul köszöntve a PSD elnökét feltette a kérdést, vajon mit ígért Orbán Viktor cserébe a megegyezésért? A román szenátus egyébként szerdán elutasította a törvényjavaslatot. A kétkamarás parlament felsőházának soron kívüli ülésén ez volt az egyedüli napirendi pont.

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta, felháborító és elfogadhatatlan Klaus Johannis államfő kijelentése. Hozzátette, “nemcsak rendkívül tiszteletlen és arrogáns, de mélységesen sértő mind a székelyföldi és erdélyi magyarságra, mind Magyarországra és a magyar kormányra nézve”. Potápi Árpád János kiemelte, Johannisnak erdélyi szászként tudnia kellene, mit jelent a kisebbségi lét. Mint kifejtette, a romániai németség elmúlt száz évben végbement eltűnését nézve a román elnöknek érdemes lenne elgondolkodnia azon, hová vezet, ha egy nemzeti közösség teljesen elveszíti identitását és önállóságát.

Hangsúlyozta, egy magát európainak tartó állam vezetőjének látnia kellene, hogy az általa ördögtől valónak tartott autonómia nem veszélyforrás, hanem a megmaradás nemzeti közösségek sokasága számára szerte Európában. Az államtitkár úgy vélte, ideje lenne, hogy a jelenlegi, egész világot sújtó válsághelyzetben a gyűlöletkeltés és az etnikai ellentétek szítása helyett, végre az összefogásra és egymás kölcsönös segítésére koncentráljunk.

(pestisracok.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük