Hirdetés
Hirdetés

Orosz rendvédelmi egységek indultak meg hajnalban Belarusz felé

Orosz rendvédelmi egységek indultak meg hajnalban Belarusz felé Külföld

Az orosz rendfenntartó erőket orszgászerte koordináló Roszgvardija és a helyi, orosz OMON egységei is elindultak ma hajnalban Belrausz felé, írta egy helyi, a belügyi szervek és hadsereg ellenőrzésével és megfigyelésével foglalkozó civil szervezet (Conflict Intelligence Team – CIT) információira hivatkozva az orosz Dozsd TV online hírportálja.

Hirdetés
Hirdetés

Paris Burns nevű, ugyancsak konfliktusokról tudósító Telegram-csatornára feltöltött videó tanúsága szerint a belarusz határ mellett elhaladó konvoj jelöletlen páncékocsikból és más járművekből áll, amelyeket a feltöltők „tipikusan az OMON által használt” járműveknek neveztek.

 

Egy másik orosz hírportál a Fontanka ugyanazt a feltehetőleg a videón is szereplő konvojt fotózta le a Szentpétervár és Pszkov közötti országúton, amely az ő beszámolójuk szerint körülbelül 30-40 nagy teherautóból és rendőrségi, tüntetéseken használt páncélkocsikból áll.

Utóbbi hírportál megkérdezte az orosz hadsereg helyben illetékes nyugati körzet parancsnokságát, hogy a lefotózott járművek esetleg az ő kötelékükbe tartoznak-e, de a parancsnokság válaszában megerősítette, „a kérdéses járművek nem a hadsereg kötelékébe tartoznak”, ami ismét a Gárda és a rendfenntartók beavatkozására utalhat.

Azt, hogy a konvoj Belarusz felé tart, később a Meduza nevű független orosz portál Telegram csatornájára feltöltött néhány kép, és Vaszilij Makszimov orosz újságíró is megerősítette. Utóbbi egy olyan videót közölt Twitterén, ahol a korábban, hajnalban megfigyelthez igencsak hasonló konvoj azz orosz M1-es autópályán halad. A feltöltött fotóhoz földrajzi helymeghatározást mellékelt, amiről a CIT megállapította, a konvojt Szmolenszktől délre, a belarusz határtól 83 kilométerre vették rajta fel.

 

Számos, más a Dozsd által idézett közösségi média-bejegyzésből is egyértelművé vált, hogy a rendfenntartásban hírhedten precíz és kegyetlen orosz OMON és Gárda tehát a tömegtüntetések helyszínére, Belaruszba tarthat éppen, a határ átlépéséről még nem közöltek információkat.

Tegnap már kiderült, Alekszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin vasárnapi, újabb telefonbeszélgetése után, hogy az orosz elnök, a két ország szoros biztonsági együttműködése keretében segítséget ajánlott fel a minszki rezsimnek, amely láthatólag egyre kevésbé tudja kezelni az ellen kitört, demokráciát és szólásszabadságot követelő demonstrációkat.

Vasárnap, egy héttel az ország botrányos elnökválasztása után, Belarusz történetének legnagyobb, független becslések szerint 270.000 polgárt megmozgató tüntetése vonult a város központjába, jóval nagyobb ellenzéki tömeget képezve, mint akik még délután Lukasenka mellett tüntettek. Lukasenka már tegnap elrendelt országon belüli csapamozgásokat, és arról is beszélt „NATO-provokációtól” tart a tüntetések kapcsán.

(merce.hu, cybershafarat.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük