Hirdetés
Hirdetés

Örömet akart szerezni a nagyapjának, világszerte népszerű költővé tette

Örömet akart szerezni a nagyapjának, világszerte népszerű költővé tette Külföld

Egy elsőkötetes költő a brit irodalom legújabb felfedezettje: Gordon McCulloch 101 Poems (101 vers) című kötete jelenleg is ott tanyázik az Amazon bestseller listáján, de április utolsó hetében vezette is a verseskötetek rangsorát. Ez önmagában még nem is lenne annyira különös hír, ám Gordon McCulloch nem egy fiatal reménység, hanem egy 92 (más források szerint 96) éves özvegy férfi, aki egy skót faluban lakik, ahol már csak egy póniló a társasága.

Hirdetés
Hirdetés

McCulloch régóta írogatott verseket, de mivel ezeket hiába küldözgette kiadóknak, egy idő után már csak asztalfióknak írt, ám aztán kapott a családjától egy kis segítséget. Igaz, egyikük sem számolt azzal, hogy a nagypapából híresség lesz. Pedig csak annyi történt, hogy a fiai magánkiadásban segítettek megjelentetni az összegyűjtött verseket tartalmazó kötetet, az unokája pedig úgy gondolta, megtolja egy Twitter-poszttal, hátha így legalább minden ismerőshöz, rokonhoz eljut a kötet híre.

“A 96 éves nagypapámnak éppen saját könyve jelent meg életének összes versével. Elérhető az Amazonon, ha valakit érdekel 🙂 Egy értékelés annyira boldoggá tenné” – írta Jessica Keachie április 19-én. A poszt azonban váratlanul felkapott lett, és másnap Jessica már arról posztolhatott, hogy el se hiszi, de a könyv máris első a verseskötetek sikerlistáján.

A könyv március 24-én jelent meg, a borítót is maga Gordon McCulloch rajzolta, és az Amazonon található leírás szerint „olyan témák széles skáláját öleli fel, mint a szerelem, a romantika, a kapcsolatok, a vallás, az ima, az élet értelme, a halál és az Istennel való kapcsolatunk. Néhány a legbensőbb érzelmeidet váltja ki, míg mások az élet mulatságos oldalát mutatják meg.” A jelek szerint pedig a leírás és a tweet együtt meghozták az emberek kedvét a verseskötethez, hiszen ezernél is több ötcsillagos értékelést kapott, és azóta is a brit illetve az amerikai Amazon verseskötet-listájának élcsoportjában található.

Így Jessica Keachie már nem sokkal később az alábbit posztolhatta: “Ami családi projektként indult, hogy a nagypapám összes verse össze legyen gyűjtve, és a rokonoktól, barátoktól kapjon néhány értékelést, elképzelhetetlen álommá fajult. Csak száz könyv eladására számítottunk, de a szavai mostanra az egész világon megtalálhatók. Hálás vagyok, hogy mosolyt csalhattam az arcára, mert csak ezt akartam.”

McCulloch fiai pedig már azt nyilatkozták a Guardiannek, apjuk most olyan versek után kutat, amelyek kimaradtak az első kötetből, hátha összejön egy második könyvre való is. Gordon McCulloch – aki a Glasgow-tól délkeletre található Braidwood nevű faluban lakik – a fiai szerint a szomszédainak osztogatja a példányokat a könyvből, egyesek már aláírásokat is kérnek tőle, ő pedig hírességnek érzi magát.

William McCulloch azt is bevallotta, az ő korábbi ítéletük sem volt éppen helyénvaló: “Az évek során – ez rosszul hangzik – bennünket is traktált a verseivel, de csak rámondtuk, hogy persze, apa, ez nagyszerű, ez csodás. Mindannyiunkra rácáfolt.”

Az unokája viszont úgy döntött, ideje meghúzni a határokat: „A nagypapám nagyon idős és magának való ember, emiatt ez lesz az utolsó dolog, amit a nagypapám hihetetlen kalandjáról teszek közzé” – írta a Twitteren. „Remélem, hogy az ebből fakadó szeretet vigaszt nyújt az embereknek és reményt arra, hogy elképzelhetetlen dolgok is megtörténhetnek, egyetlen álom sem túl nagy vagy kései.”

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások