Hirdetés
Hirdetés

Oltási akcióhét kezdődött Magyarországon, sorok alakultak ki a kórházak előtt

Oltási akcióhét kezdődött Magyarországon, sorok alakultak ki a kórházak előtt Külföld

Hétfőn reggel megkezdődött az oltási akcióhét Magyarországon, az oltakozni vágyókat minden nap 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják.

Hirdetés
Hirdetés

A magyar kormány döntése értelmében oltási akcióhetet tartanak hétfőtől vasárnapig. A héten az összes kórházban várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni.

Már nyitás előtt sokan álltak sorban a kórházak előtt. A budapesti Honvédkórház bejáratánál több mint 50 méteres sor alakult ki. A hirado.hu helyszíni tudósítója szerint a sor a 7 órai nyitás után nagyon gyorsan haladni kezdett, és jól szervezetten működött a bejutás.

Az oltóhelyeken mind az öt Magyarországon forgalomban lévő oltóanyag, vagyis a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm vakcinája is rendelkezésre áll, a Szputnyik V már elfogyott.

Az oltakozás jól szervezett és gyors, a koronavírus elleni vakcina a héten előzetes időpont egyeztetés és regisztráció nélkül is felvehető az ország 101 kórházában és szakrendelőiben.

A Honvédkórház főigazgatója az M1 reggeli műsorában elmondta, hogy nyolc oltópont várja a hétfőn indult oltási akcióhétre érkezőket az intézményben. Wikonkál Norbert Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány okozta egészségügyi problémát az oltással lehet kezelni, ezért mindenkit arra kért, hogy vegye fel a vakcinát. Hozzátette, a koronavírus esetében nem lehet előre megmondani, hogy kire, miként hat a fertőzés lefolyása, ezért érdemes előre védekezni. „Nemcsak az a veszély van, hogy valaki belehal a vírusba – bár az is egy nagyon komoly kockázat –, de olyan életminőség-romlás jár vele együtt, amit szerintem sokan szeretnének elkerülni” – fogalmazott a főigazgató

Oltásra várakozó emberek a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ oltópontján.

Orbán Viktor: csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát

Bízik benne a kormány, hogy a szigorított intézkedések elegendők lesznek, de a járvány neheze még csak most következik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Azt világosan látjuk, hogy akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak, és a többiekre nézve is veszélyt jelentenek – tette hozzá a kormányfő.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a második vakcina után 4–6 hónappal az oltások védőereje gyengül, ezért a harmadik oltás felvétele szükségessé válik. A miniszterelnök elmondta, hogy a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás jóval magasabb védettséget nyújt, mint tette azt a második.

A baj oka az, hogy még mindig nincs mindenki beoltva, és csak akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki felveszi a vakcinát. A végén mindenkinek be kell majd oltatnia magát, ezért a miniszterelnök kért mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, és az akcióhéten vegyék fel az oltást.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások